Rijkswaterstaat bezig met vooroeversuppletie

Castricum – Wie recent het strand van Castricum bezocht kon verderop in zee een rode sleephopperzuiger van Boskalis zien dat zand richting de kust spuit. De werkzaamheden vinden in opdracht van Rijkswaterstaat plaats voor de kust van Heemskerk en Egmond/Bergen. Het is bedoeld om de kustlijn op zijn plaats te houden.

Door Henk de Reus

De duinen en stranden zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door nieuw zand aan te brengen, blijft de kustlijn op natuurlijke wijze intact. Persvoorlichter bij Rijkswaterstaat (RWS) Remco de Korte legt het doel van de werkzaamheden uit: ,,Bij Bergen aan Zee en Egmond aan Zee steekt de kustlijn iets uit. Daardoor slijt de kust hier wat meer dan elders. In de afgelopen jaren hebben we hier extra zand aangebracht, zowel op het strand als op de zeebodem. Na een suppletie op de zeebodem in 2019 brengen we hier opnieuw extra zand aan, waarmee er voorlopig weer voldoende zand ligt om de kustlijn op zijn plaats te houden.’’

Op deze situatietekening van Rijkswaterstaat zijn de werkzaamheden in beeld gebracht.

Vooroeversuppletie

Het gaat om vooroeversuppletie. Op een afstand van meer dan tien kilometer uit de kust zuigt een sleephopperzuiger het zand op en brengt het een paarhonderd meter voor het strand in de vorm van een zandbank aan op de zeebodem, doorgaans op een diepte van 5 m NAP. ,,Dit geeft minder overlast voor de omgeving en de werkzaamheden zijn dan minder afhankelijk van rustig weer. Door de stroming en de wind verplaatst het zand zich naar de kust. Deze methode werkt het best voor het onderhoud op lange termijn. De klus is in 2023 gestart en wordt dit voorjaar beëindigd’’, aldus De Korte.

Op de foto:
De sleephopperzuiger van Boskalis spuit het zand richting de kust. (Foto: Henk de Reus)