Restauratiewerk Müller-orgel dorpskerk Castricum voltooid

Castricum – Het kabinetorgel van de dorpskerk, gebouwd door de vermaarde orgelbouwer Christian Müller, is gerestaureerd. Het ui 1740 daterende orgel is hersteld in de oorspronkelijke stijl en klankkleur. Tegelijk zijn ook de glas-in-loodramen van het kerkgebouw hersteld. Op zondag 26 maart volgt de publieke overdracht.

Het monumentale gebouw van de Protestantse Kerk Castricum is ruim negenhonderd jaar oud. Rond 1200 werd de eerste steen gelegd, daarna is het schip uitgebouwd met een koor en een kerktoren. Hoewel het gebouw de tand des tijds goed heeft doorstaan, ontkwam men niet aan enkele ingrijpende restauraties.

Kabinetorgel

Christian Müller (1690-1763) was een zeer kundig orgelmaker. Tot zijn grote projecten behoorden de orgels in de grote kerk van Leeuwarden, de Waalse kerk in Amsterdam en de oude St-Bavokerk in Haarlem. Hij bouwde echter ook kleinere instrumenten voor huiselijk gebruik, waaronder het orgel in de dorpskerk van Castricum. Het aantal overgeleverde Nederlandse kabinetorgels uit de achttiende eeuw is zeer gering. Het orgel in de dorpskerk is zowel om artistieke reden als om zijn zeldzaamheid van zeer grote waarde.

Door de Raad voor Cultureel Erfgoed en door de provincie Noord-Holland werden forse bedragen aan subsidie toegezegd. Voor de te vervangen blaasbalg was al een legaat bestemd. Reden te meer om in 2022 tot een ingrijpende restauratie over te gaan. Men pakte drie onderdelen aan. Op de eerste plaats heeft men het beschadigde fineer vervangen. Ook de zakbalg kwam voor vervanging in aanmerking. Hiervoor kwam een originele magazijnbalg met schepbalg in de plaats. Hiermee verkrijgt het orgel een meer ademende klank. Het orgel klinkt nu zeer strak en luid. Het vervolgens terugbrengen van de orgelpijpen in de oorspronkelijke staat brengt met zich mee dat een meer natuurlijke en zachtere toon ontstaat. Door deze reconstructie is de overwegend twintigste-eeuwse interpretatie van het achttiende-eeuwse materiaal teruggebracht naar de oorspronkelijke stijl en klankkleur.

Glas-in-loodramen

In het kerkgebouw zijn alle ruiten van glas-in-lood. Deze ramen waren vanwege lekkage en slijtage toe aan vervanging. De Glazenier uit Alkmaar heeft er een hele klus aan gehad, maar met een geweldig resultaat.

De dorpskerk in Castricum. (Foto: aangeleverd)

Beide projecten zijn afgerond. De tijd is aangebroken voor een publieke overdracht. Iedereen is welkom op zondag 26 maart om 11.45 uur. Cees van der Poel, lid van het college van orgeladviseurs in Nederland, zal de aanwezigen laten zien en demonstreren tot welk resultaat de restauratie van het orgel heeft geleid.

Middels een filmpje kunt u mee kijken welk vakmanschap nodig was om alle ramen te voorzien van nieuwe ruitjes, ingelegd in lood. Ter afsluiting zal intoneur Jan Grijper een klein concert verzorgen met als solist Toon Renssen op zijn viola di gamba.