Restauratie Molen De Kat vordert gestaag

Mede dankzij de subsidieverstrekkers de provincie, het Prins Bernard Cultuurfonds, de Hollansche Molen, de Bankgiro loterij, Stichting Zabawas en stichting FBI De Fundatie vordert de restauratie van molen De Kat gestaag. Molenbouwer J. Poland is hier druk mee bezig. Er zit inmiddels een nieuwe rieten kap op de molen en nu is de staart aan de beurt. Vrijdag zijn met behulp van een kraan van Winder Limmen de staartbalk, de schoren, de lange spruit en de vangstok verwijderd. Daarbij bleek maar weer eens hoe noodzakelijk de opknapbeurt is.

Het hout van de staartbalk was in dermate slechte conditie dat de balk halverwege op de las afbrak.

De schoren en lange spruit zorgen samen voor een solide verbinding met de staartbalk en de kap. Dit geheel zorgt ervoor dat de wieken naar de wind gedraaid kunnen worden om te kunnen draaien. Een andere tegenvaller was een scheur in de halssteen, waar de as van de wieken op draait.

Ook de watergang onder de molen heeft een opknapbeurt nodig. De SUAM gaat ervan uit dat het hoogheemraadschap dit klusje voor haar rekening neemt.

De restauratie moet in mei zijn afgerond, maar door extra onvoorzien werk kan het nog wel wat langer duren voordat de molen weer als van ouds kan draaien.