Repair Café Castricum bestaat tien jaar

Castricum – Zaterdag 11 november is er weer een Repair Café in de bibliotheek aan de Geesterduinweg 1. In het Repair Café proberen vrijwilligers de kapotte goederen te repareren die door bezoekers zijn meegebracht. Er is ook energieadvies en informatie over de ruilkring LetsA. Tijdens deze editie staat men stil bij het tienjarig bestaan van het Repair Café in Castricum. Gemiddeld ontvangen tien vrijwilligers zo’n dertig à vijfendertig bezoekers per keer. Vanwege het jubileum is er voor elke bezoeker op 11 november een feestelijke traktatie (zolang de voorraad strekt). Van 12.30 tot 15.30 uur zijn alle belangstellenden welkom.

In het Repair Café kunnen bezoekers met de hulp van vrijwilligers hun kapotte huishoudelijke apparaten vaak een nieuw leven in blazen. Denk aan kleine apparaten, zoals een strijkbout, een heggenschaar of elektronisch speelgoed (bijvoorbeeld een treintje, speelgoed op batterijen, op afstand bestuurbare auto) met een maximaal formaat van een stofzuiger. Verder is er advies bij textielreparatie, waaronder ook haak- of breiwerk. Heb je bijvoorbeeld een kapotte zak in een broek? Is een favoriete kinderbroek stuk? Neem een lapje mee en we gaan samen repareren. Ook kun je komen voor eenvoudige reparaties aan computers en elektronica.

Energiecoaches

Vanuit CALorie zijn er energiecoaches aanwezig om informatie te verstrekken en adviezen te geven over verduurzaming van de woning, energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Er is informatie over het isoleren van je woning, warmtepompen, meedoen met de elektrische deelauto en andere aspecten van de energietransitie. Ook hebben zij een folder voor je met 24 tips, die kunnen helpen om energie te besparen.

Ruilkring LetsA

Verder zitten er leden van LetsA klaar om uitleg te geven over deze ruilkring. LetsA is de ruilkring van goederen en diensten van onze regio. Bij LetsA betaal je niet met geld, maar je doet gewoon iets voor een ander terug. Er zijn mensen aanwezig om al je vragen te beantwoorden.

Waar en wanneer?

Het Repair Café vindt plaats op zaterdag 11 november in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1 en is geopend van 12.30 tot 15.30 uur. Wanneer het druk is, kunnen we mogelijk aan het eind van het Repair Café niet meer iedereen helpen. Wil je zeker zijn van reparatie, kom dan op tijd. De entree is gratis maar giften zijn welkom. Je betaalt alleen voor eventuele materialen. Repareren en laten repareren is uiteraard op eigen risico. Naast gerepareerde spullen brengt een Repair Café ook veel gezelligheid. Je kunt koffie en thee drinken en ideeën uitwisselen met andere bezoekers.

Informatie organisatoren

Het Repair Café wordt eens per twee maanden georganiseerd. Transitie Castricum is een netwerk van Castricummers die aan de slag zijn om door middel van simpele oplossingen hun leven meer duurzaam, sociaal en lokaal te maken. De Groene Bak is een groep jonge mensen die wil inspireren om duurzamer te leven. CALorie is een coöperatie van en voor bewoners van de gemeente Castricum met als missie de uitstoot van CO2 te beperken en het gebruik van duurzame energie te bevorderen om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Castricum, zet zich in voor duurzaamheid. Kijk op www.transitiecastricum.nl en www.calorieenergie.nl voor meer informatie. (Foto: aangeleverd)