Rein moest heel wat kilometers voor zijn Thea fietsen

Limmen – Rein Koelemeij (86) en Thea Koelemeij-Mink (82) vierden op 30 november hun diamanten huwelijksfeest. Ze leerden elkaar op een dansavond in Het Gulden Vlies kennen. In de vier verkeringsjaren die volgden heeft Rein heel wat kilometers bij elkaar gefietst om Thea te kunnen zien. Als op en top sportman had hij alles voor de liefde over.

Door Henk de Reus

Rein kwam op 29 september 1936 in Heiloo ter wereld en was de oudste in een gezin met vier kinderen. De wieg van Thea stond in Schoorl. Ze was de jongste van het gezin en had nog een broer en een zus.

Het Gulden Vlies

De vader van Rein was vertegenwoordiger. Thea’s vader was grondwerker van beroep. In 1958 leerden ze elkaar kennen op de dansvloer van Het Gulden Vlies in Alkmaar. Er sprongen niet direct vonken over. Thea: ,,Ik was best wel lang voor m’n leeftijd (17). Ik zag dat Rein best groot was. Daarom danste het lekker samen. Omdat hij vier jaar ouder was dan ik en daarom wat meer levenservaring had keek ik ook wel wat tegen hem op, denk ik.’’ Rein weet niet meer precies waarom hij Thea leuk vond. ,,Ze danste wel lekker en ik viel wel op types zoals zij.’’ Als fanatiek sporter was de eerste vraag van Rein aan Thea ,,Hou je van sporten?’’ Thea’s antwoord was een resoluut ‘Nee’. ‘Oeps, geen lekkere start voor een first date’ moet Rein toen hebben gedacht. Maar ze bleken genoeg andere interesses te delen om voor een relatie te gaan. Zo beschikken ze beiden over groene vingers. In hun tuin aan de Bogerdlaan konden ze zich dan ook lekker uitleven.

Omdat Rein in Heiloo en Thea in Schoorl woonde heeft Rein tijdens de vier jaar verkering flink wat kilometers op de fiets afgelegd. Maar ja, je bent sportman of niet en je moet wat voor je liefje over hebben. Om te kunnen trouwen hadden ze een huis nodig. Dit kwam te staan op een stukje grond aan de Bogerdlaan dat Rein hier speciaal voor had gekocht. Ze lieten het huis zelf bouwen. Hier woonden ze vele jaren met plezier.

Thea en Rein op hun trouwdag (30-11-1962) bij de Ruïnekerk in Bergen. (Foto: aangeleverd)

Koude huwelijksnacht

Thea herinnert zich nog dat de huwelijksdag fantastisch en zonovergoten was. ,,We trouwden in de Ruïnekerk in Bergen. Omdat Koning Winter in 1962 al vroeg zijn intrede had gedaan en de nachten daarom best koud waren dacht Rein mij te kunnen behagen door de kachel ’s morgens alvast hoog te zetten.’’ Ze bleken na het trouwfeest van een koude kermis thuis te komen, want toen Rein Thea over de drempel tilde bleek dat de kachel overdag was uitgegaan. De romantiek schijnt er die nacht niet onder geleden te hebben.

Het was het begin van een strenge winter waarin Reinier Paping onder barre weersomstandigheden de Elfstedentocht won (1963). Rein: ,,Ik deed ook mee maar werd op een gegeven moment met een aantal anderen van het ijs gehaald omdat de kwaliteit van het ijs te slecht was en alles was dicht gesneeuwd. Je zag soms geen hand voor ogen.’’ Rein deed het in de jaren hierna nog eens dunnetjes over tijdens de alternatieve Elfstedentocht in Noorwegen en Zweden. Hij werd schaats oefenmeester bij de KNSB. In deze functie begeleidde hij 25 jaar vele jonge schaatsliefhebbers op de weg naar de top.

Gezin

Het bruidspaar kreeg twee kinderen, Annette en Dirk. Inmiddels is de familie verrijkt met vier kleinkinderen. Rein werkte 45 jaar als controller bij Stoel Van Klaveren in Alkmaar. In z’n vrije tijd was hij vele jaren raadslid in de toenmalige gemeente Limmen. Ook was hij er vier jaar wethouder. Thea was voor haar huwelijk als telefoniste/receptioniste werkzaam bij de Hollandse Tapijtindustrie. Toen ze 40 was heeft ze in Aalsmeer een cursus als bloembindster gevolgd en gaf hierna jaren zelf cursussen aan anderen.

Gezondheid en hobby’s

Rein en Thea genieten nog een prima gezondheid, iets waar ze heel dankbaar voor zijn. Samen gaan ze twee keer per week naar de gym en Thea doet ook aan yoga. Ze beschikken beiden over groene vingers. In de tuin bij hun woning aan de Bogerdlaan hebben ze zich dan ook jaren kunnen uitleven. Sinds 4 jaar wonen ze tot volle tevredenheid in een appartement aan de Meidoornlaan. Hier beperkt het tuinieren zich tot het bijhouden van de planten op het balkon. Rein houdt zich ook bezig met familieonderzoek.

In het weekend van 26 en 27 november vierden ze samen met hun kinderen het 60-jarig huwelijksjubileum in een Van der Valk-hotel in Harderwijk. Het feest kreeg een bijzonder tintje omdat dochter Annette, die al jaren in Mexico woont, speciaal voor deze gelegenheid vanuit haar nieuwe heimat was overgekomen. (Foto: Henk de Reus)