Regionaal Archief doet mee met Queer Geschiedenismaand

Alkmaar – Deze maand besteedt het Regionaal Archief aandacht aan de geschiedenis van LHBTIQ+-mensen in de regio. Het archief neemt daarmee deel aan de Queer Geschiedenismaand, die dit jaar voor de vierde keer in Nederland wordt gehouden. Doel van deze maand is voor een breed publiek zichtbaar maken dat LHBTIQ+-personen en -onderwerpen van alle tijden zijn. Het Regionaal Archief doet dat via gratis rondleidingen door de depots en via verhalen op de website van de Queer Geschiedenismaand.

Tijdens de rondleiding door de depots van het archief worden stukjes van de lokale LHBTIQ+-geschiedenis in de collecties van het Regionaal Archief bekeken, van de achttiende eeuw tot nu: van het verhaal van vier mannen die in 1756 in Alkmaar vervolgd werden voor ‘sodomie’ tot het archief van de regionale afdeling van het COC, de oudste nog bestaande LHBTIQ+-belangenorganisatie ter wereld. Want queer zijn is niets nieuws, ook niet in Alkmaar en omgeving, maar de geschiedenis van de LHBTIQ+-gemeenschap zit soms wel diep verscholen in de (archief)bronnen.

Poster van jongerengroep De Roze Panter van COC Alkmaar uit 1983. (Foto: Regionaal Archief)

Gratis rondleidingen op 22 en 25 maart

De rondleiding ‘Verscholen in de geschiedenis: sporen van queergeschiedenis in het Regionaal Archief’ is kosteloos bij te wonen op vrijdag 22 maart of maandag 25 maart. De rondleiding begint om 15.30 uur in de hal van het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk, dit kan via info@archiefalkmaar.nl of 072 8508200.

LHBTIQ+-geschiedenis in de spotlights

De Queer Geschiedenismaand (www.queergeschiedenismaand.nl) is een landelijk initiatief waarbij culturele instellingen uit heel Nederland een maand lang LHBTIQ+-geschiedenis in de spotlights zetten. De maand is een initiatief van IHLIA LGBTI Heritage, de belangrijkste Nederlandse erfgoedorganisatie op het gebied van LHBTIQ+. Het Regionaal Archief Alkmaar heeft zich tot doel gesteld groepen uit het verleden die in de archieven lastig te vinden zijn actief naar voren te brengen. De LHBTIQ+-gemeenschap in de regio is zo’n groep. In blogs en berichtgeving besteedt het Regionaal Archief verder regelmatig aandacht aan verschillende groepen die in de geschiedenis onderbelicht blijven, zoals vrouwen, immigranten, armen, criminelen of vervolgde personen.

Op de foto::
Vonnissen van 6 mei 1756 voor vier mannen, beschuldigd van ‘sodomie’. De mannen werden voor eeuwig verbannen uit Holland en West-Friesland. (Foto: Regionaal Archief)