Regio boekt succes bij verminderen nachtelijke vlieghinder

Castricum  – Goed nieuws voor inwoners van de gemeente Castricum die last hebben van nachtelijk vliegverkeer. De gemeenten in de regio Haarlem-IJmond-Alkmaar hebben kunnen bereiken dat voortaan nog hoger zal worden aangevlogen op de Polderbaan van luchthaven Schiphol. Waar men nu nog aanvliegt op een hoogte van 1.700 meter, zal dat volgende maand naar circa 2.100 meter gaan. Dit leidt volgens berekeningen van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) tot een vermindering van 350 mensen in onze regio die ernstig gestoord worden in hun slaap – met name in Castricum en Limmen. De nieuwe vlieghoogte zal vanaf 21 mei gaan gelden.

De maatregel komt bovenop het honoreren van het hinderbeperkende voorstel om ’s nachts ook op de Zwanenburgbaan over een vaste route, extra hoog te gaan aanvliegen, net als op de Polderbaan. Bestuurlijk regiovertegenwoordiger Sebastian Dinjens verklaart: ,,Naast deze twee maatregelen blijf ik hameren op een zo snel als mogelijke heropening van Artip2c, de aanvliegroute vanuit het oosten. De heropening van deze route is voor onze regio van groot belang, zolang het aantal nachtvluchten rond de 30.000 per jaar blijft. Nog belangrijker dan al deze maatregelen, is het sterk verminderen van nachtvluchten. De schade aan gezondheid door slaapverstoring is immers groot. Voor het resterende vliegverkeer is nog hoger aanvliegen en dus minder geluid op de grond mooi meegenomen.”

Door de coronacrisis is het vliegverkeer op dit moment met 90% afgenomen. Daardoor is er nu tijdelijk minder hinder. Dinjens geeft aan: ,,Zodra er voor het vliegverkeer geen beperkingen meer gelden, zal de hinder ook weer toenemen. Dan zal ook het belang van de maatregelen blijken.” Hiervoor is het volgens Dinjens wel belangrijk metingen te blijven verrichten en de hinderbeleving van omwonenden te monitoren, want al vaker is gebleken dat volgens berekeningen van de vliegsector hinder beperkende maatregelen effect hebben, maar in de praktijk dan tegenvallen. Dinjens laat weten dat, zodra het vliegverkeer wordt hervat, hij het initiatief zal nemen de metingen weer te herstarten. (Foto: Cor Gaasbeek via Pixabay)