Regen geen spelbreker tijdens dodenherdenking

Castricum – De weersvoorspelling zag er vlak voor de herdenking niet goed uit. Het had nauwelijks invloed op het aantal bezoekers dat elk jaar lijkt toe te nemen. Ook dit jaar was het een memorabele herdenking.

In zijn toespraak gaat burgemeester Ben Tap onder meer in op de ongekende moed van de broers Ary en Herbert Prins die op 7 januari 1945 zijn gefusilleerd bij het Limmervoortje. Zinzy (11), leerlinge van groep acht van de Cuneraschool, beschrijft hierna in een eigen gedicht haar angst voor een nieuwe oorlog en vraagt zich af waarom oorlogen nodig zijn om een doel te bereiken.

Na de kranslegging belicht John Heideman (voorzitter van het plaatselijk 4/5 mei comité) in een toespraak de rol van drie plaatselijke verzetshelden naar wie straten in Castricum zijn vernoemd. Het zijn Leo Toepoel, Jan Hoberg en Huibert van Ginhoven. Inmiddels is het gaan regenen. Voor de zekerheid is de vleugel waarop pianotalent Benjamin Zoon (14 ) een deel van het pianoconcert van Rachmininov speelt onder een door Bouwbedrijf A.C. Borst beschikbaar gestelde partytent geplaatst. Benjamin speelt het muziekstuk op voortreffelijke wijze.

Het eind van de herdenking betekent ook het startschot voor de estafettelopers van AVC, die het Bevrijdingsvuur in Wageningen ophalen. Zij vertrekken tussen een ereboog van scoutingleden en onder applaus van het aanwezige publiek. (Tekst en foto’s: Henk de Reus)

Naschrift redactie:
In een eerdere versie van dit artikel was de datum waarop de broers Ary en Herbert Prins destijds zijn gefusilleerd bij het Limmervoortje niet correct. Dit is in deze versie gecorrigeerd.