Regen deert deelnemers Timmerdorpen niet

Foto boven:
Jaira, Suus, Lara en Elin (allen 8) maken een spookhuis waar geen mannenhand aan te pas komt. (Foto: Henk de Reus)

Castricum/Akersloot/Limmen – Oké, er viel af en toe een flinke bui, maar het plezier van de kinderen die aan de jaarlijkse Huttenweek deelnamen was er niet minder om. Naast het timmeren, meten en zagen konden ze meedoen aan andere leuke dingen, zoals een vossenjacht, een zeskamp, een glijbaan of een barbecue. De verslaggever deed een rondje langs de Timmerdorpen.

Door Henk de Reus

Limmen
In Limmen wordt het Timmerdorp, zoals elk jaar, georganiseerd door Stichting Ontmoetingscentrum Conquista. Als thema voor dit jaar is ‘Ruimtevaart’ gekozen. Vivienne (9), Saar (8) en Romy (9) werken met vereende krachten aan hun Alian-ruimtevaartschip. Vivienne toont het raam waardoor je hoog in de lucht goed de planeten en sterren kunt zien. Naast hen timmeren Fabienne en Esmee (beiden 8) er vrolijk op los. Esmee heeft zojuist per ongeluk op haar wijsvinger geslagen toen ze even niet bij de les was. Ze loopt naar de EHBO-post en komt even later terug met een verbonden vinger. Ze bijt zich door de pijn heen als ze de hamer weer heeft opgepakt. Tussendoor valt er een plensbui. De meeste kinderen zoeken haastig een droog onderkomen, maar Teun (10) en Stijn (11) gaan onverstoorbaar door met hun werk. Van een buitje regen smelt je immers niet. Aan het ‘Spoetnikpad’ wordt de laatste hand gelegd aan een ‘Spacehotel’. Viggo (10) en Hugo (11) leggen uit dat de bemanning van het ISS-station er dan eens een dagje tussenuit kan.

Teun (10) laat zich niet weerhouden door de regen en slaat onder toeziend oog van ‘opzichter’ Stijn (11) de spijker op z’n kop. (Foto: Henk de Reus)

Castricum
,,In Castricum werken we niet met speciale thema’s’’, vertelt Merel Kamphuis, voorzitter van Stichting Timmerdorp Castricum. ,,De kinderen mogen hier de hoogste hutten bouwen.” Burgemeester Mans is inmiddels aangekomen en maakt een rondje door het Timmerdorp. Enthousiast vertellen kinderen hem wat ze aan het bouwen zijn. Daar waar Kevin en Joris (beiden 12) de laatste plank van de tweede verdieping met beleid op maat zagen, blijken vier dames aan de ‘Hamersteeg’ al veel verder te zijn. Marlouke (9), Tess (9), Laura (9) en Lenthe (8) puffen even uit op de zojuist aangebrachte tweede verdieping. Het lijkt erop dat vrouwen toch wat praktischer te werk gaan dan mannen door iets minder tijd te besteden aan het denkwerk. Bij de spijkertafel laat Mats (11) zijn lege bakje spijker door vrijwilliger Mark bijvullen. Mats wil zijn hut via een loopbrug verbinden met die van de buren. Voor de dwarsbalken heeft hij flinke spijkers nodig. Het is inmiddels 11.15 uur. Stan en Lena (beiden 7) hebben na drie uur buffelen last van de hongerklop. Ze wachten de gezamenlijke lunch om 12.00 uur niet af en trekken hun broodtrommeltje uit het zicht van de leiding open.

Burgemeester Mans stelt zich op de hoogte van de voortgang van het bouwproject. (Foto: Henk de Reus)

Akersloot
Op woensdagmiddag is ‘Akercity’ al een heel eind van de grond gekomen. Het thema is dit jaar ‘Halloween’. Je denkt dan aan vleermuizen, pompoenen en geraamtes. Maar hoe maak je deze zo gauw van houten planken? In een hoekje probeert Kaitlynn (10) spijkers in een blokje hout te slaan. Ze oefent voor wat er nog komen gaat. De eerste vier spijkers slaat ze nog krom, maar naarmate ze meer oefent lijkt het steeds beter te gaan. Iets verderop zitten Aira, Suus, Lare en Elin (allen 8) even uit te blazen op de bovenste verdieping van hun spookhuis. Trots vertellen zij dat er geen mannenhand aan te pas is gekomen. Het is maar gezegd. Nelle (7) en Cas (8) zagen nog wat hout op maat in het bouwwerk dat zij zelf een ‘verlaten speeltuin’ noemen. Klinkt best griezelig. Kaitlynn, Reine en Aniek (allen 10) werken hard aan hun ‘oud versleten heksenhuis’. Ze zijn bezig met het vastzetten van de bar die straks in komt te staan. Als het klaar is zal Kaitlynn bij de ketel gaan staan om drankjes te brouwen. Aniek gaat deze uitschenken. Voor Reine is een speciale taak weggelegd. Als het heksenhuis helemaal klaar is wordt ze met nepbloed en ketchup ingesmeerd zodat het lijkt alsof ze vermoord is. Best luguber eigenlijk. De verslaggever wacht het niet af en maakt snel dat hij wegkomt.

Nelle (7) en Cas (8) maken een ‘verlaten speeltuin’. (Foto: Henk de Reus)