Rectificatie artikel hijgende schapen

Castricum – In onze editie van 17 augustus publiceerden wij een kort bericht over meldingen van hijgende schapen tijdens de hitte van eerder deze maand. De politie kreeg meerdere meldingen binnen, maar liet weten dat er geen sprake was van een levensbedreigende situatie. Het artikel eindigde met het citaat ,,Beschutting zou wel beter zijn’’, maar een lezer attendeerde ons erop dat beschutting bij dergelijke extreme weersomstandigheden verplicht is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schrijft hierover op de eigen website: ,,De minimale norm is het bieden van schaduw en toegang tot een toereikende hoeveelheid water. Dierhouders die geen schaduw bieden aan hun dieren kunnen in overtreding zijn, ook als uiterlijke kenmerken van hittestress uitblijven.’’ Bij het bieden van voldoende schaduw valt te denken aan bomen, parasols of schaduwdoeken.

Ook deze week kent enkele zeer warme dagen met kans op hittestress bij dieren. De organisatie Wakker Dier roept burgers op hittestress bij dieren te melden via telefoonnummer 144. Deze meldkamer zet de melding eventueel door naar de politie of 112 (bij een levensbedreigende situatie) en moedigt de bellers aan om een melding te doen bij de NVWA via een online formulier.