Rabobank versobert kunstcollectie: benefietveiling voor Museum Kranenburgh

Regio – De Rabobank laat een deel van haar kunstcollectie veilen, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan Museum Kranenburgh. Het betreft werken die kantoren in diverse vestigingen van de Rabobank in de kop van Noord-Holland sierden. Voor het museum, dat van maart tot juli maandenlang op slot moest in verband met de coronapandemie, is deze ruggensteun van de Rabobank meer dan welkom.

Liefhebbers kunnen de kunstwerken via de veilingsite www.bva-auctions.com bekijken. Op zaterdag 19 september is er een heuse kijkdag in Museum Kranenburgh, waarna de werken op dinsdag 22 september door veilingmeester Marco Wokke voor veilinghuis BVA online worden geveild. De Rabobank was al op zoek naar een goede herbestemming voor deze kunstwerken. ,,Mooi om de werken via deze weg een nieuwe bestemming te geven zodat mensen ervan kunnen genieten. Er is voor iedereen wel wat wils, juist omdat de prijzen heel toegankelijk zijn. Dus het loont zeker de moeite om te kijken of er iets voor u tussen zit”, aldus Jan Klaver, directeur Particulieren en Private Banking van Rabobank Alkmaar.

Regionale kunstenaars

De veiling betreft werken van met name regionale kunstenaars: schilderijen, etsen en fotografie waarin veel aandacht is voor het Noord-Hollands landschap met zijn polders, molens en duinen, en voor specifieke plekjes in dorpen en steden. Ook maken sieraden en grafiek van de bekende kunstenaar Nic Jonk deel uit van het aanbod. Museum Kranenburgh brengt zelf eveneens een aantal werken uit zijn Kunstuitleencollectie in de veiling in. Rabobank Alkmaar en Museum Kranenburgh gingen in 2018 een meerjarig partnerschap aan. Daarmee maken beide organisaties zich samen sterk voor culturele kwaliteit in de regio. De culturele sector – en dus ook Museum Kranenburgh –  is hard geraakt door de coronacrisis. De Rabobank wil het museum met de benefietveiling een extra hart onder de riem steken.

Afbeelding:
Nic Jonk, Twee rode paarden, 1993. Zeefdruk. (Beeld: aangeleverd)