Raadslid Gerard Brinkman: ,,Kernenergie hoort niet thuis in regionale energiestrategie’’

Castricum – Tijdens de behandeling door de gemeenteraad van de Regionale Energie Strategie (RES) merkten meerdere raadsleden op dat ook kernenergie in het document hoorde. Gerard Brinkman (GroenLinks) ziet echter niets in die mogelijkheid. In een brief aan raad en college zette hij uiteen waarom dit volgens hem geen kans van slagen heeft. Het bouwen van goed werkende kerncentrales zou te lang duren. Het idee gaat bovendien voorbij aan de doelstelling dat er sprake zou moeten zijn van een hernieuwbare energiebron.

Om met dat laatste te beginnen: bij het genereren van kernenergie wordt gebruik gemaakt van uranium als brandstof. Anders dan bij energie op basis van wind of zonlicht, moet er dus steeds nieuw uranium voor worden gebruikt. Bovendien leidt het proces tot kernafval, waarvan we nog steeds niet precies weten wat we ermee moeten. ,,In Nederland slaan we het daarom maar op in een grote loods (de COVRA in Vlissingen), maar onze toekomstige generaties zadelen we op met dit tot nu toe onoplosbare probleem’’, aldus Brinkman.

Hij wijst voorts op het feit dat het bouwen van een kerncentrale lang duurt en veel duurder is dan aanvankelijk werd gedacht. Als voorbeeld noemt hij de bouw van een kerncentrale in Scandinavië: ,,Met een Finse kerncentrale werd al in 2005 begonnen en de bouwers hopen deze aan te sluiten in 2022, een bouwtijd van 17 jaar! De kosten werden begroot op € 3 miljard, maar men zit nu al boven de € 11 miljard. Voor de andere twee bouwlocaties in Engeland en Frankrijk gelden vergelijkbare cijfers.’’

Gevaarlijk

In zijn brief gaat Brinkman in op diverse ontwikkelingen in deze branche wereldwijd. Zijn conclusie: ,,In alle gevallen geldt dat we de doelstellingen in 2030 niet gaan halen met kernenergie. De bezwaren tegen kernenergie hebben alleen maar aan kracht gewonnen. Daarnaast blijft kernenergie een gevaarlijk proces. Bij een windmolen kan eigenlijk niet zoveel mis gaan. En als het mis gaat is de schade beperkt. Bij een kerncentrale zul je heel veel veiligheidsmaatregelen moeten nemen.

En dan nog kan het mis gaan, zoals in Harrisburg (1979), Tsjernobyl (1986) of Fukushima (2011). De gevolgen zijn dan immens.’’ Tenslotte wijst hij erop dat een kerncentrale niet goed afgeschaald of uitgezet kan worden op piekmomenten in de levering van energie uit wind en zon. ,,Het komt nu al voor dat in Zeeland de windmolens stil worden gezet, omdat Borssele niet goed ‘uit’ kan. De burger betaalt daardoor extra voor de stroom, want de leveringskosten van windenergie zijn vrijwel nul.’’ (Foto: Ulrike Leone via Pixabay)