Raad beslist: toch nieuw zwembad voor Castricum

De raad in Castricum koos gisteren met een nipte meerderheid voor een nieuw zwembad in de gemeente. Met dertien stemmen voor en twaalf tegen is na acht jaar debatteren de kogel door de kerk.

Voorstemmers waren CKenG, PvdA, SP, De Vrije Lijst, D66, GroenLinks en fractie Leo van Schoonhoven. VVD, CDA, GDB en Forza stemden tegen. CDA en VVD probeerden via een amendement de focus op de andere locatie te leggen. Dat mislukte.

CKenG: ‘Juiste moment’
Fractievoorzitter Roel Beems (CKenG) is ‘heel blij en trots’. ,,Dit is een dossier waar mijn partij zich continu hard voor heeft gemaakt. Honderd maanden werk, dat is een magisch getal. Ik vond de vertraging jammer. Eerder dit jaar heb ik als een soort Houdini nog twaalf moties ingediend. Dat was nodig.”

Beems wist te voorkomen dat het idee voor een nieuw zwembad werd weggestemd en kwam met een herberekening. ,,Het zou borstklopperij zijn als ik zeg dat ik daarmee een sleutelrol heb gespeeld in dit dossier, maar wij zijn altijd consistent geweest. Na de herberekening bleek dat de verschillen zo klein zijn, dat het duurzamer is om een nieuw bad te bouwen.” Volgens Beems is dit het moment voor de bouw van een nieuw zwembad. ,,Castricum staat er financieel goed voor. Als alles meezit, kan de bouw in 2021 van start.”

VVD: ‘Moeite met hoge bijdrage’
Rob Dekker (VVD) stemde met zijn partij tegen, maar hij baalt niet. ,,We zijn niet tegen een nieuw zwembad an sich, maar hebben moeite met de bijdrage. Een investering van 12,5 miljoen euro en een jaarlijkse bijdrage van 850.000 euro. Dat is bijna een half miljoen meer dan we jaren geleden hebben afgesproken.”

,,Onze angst is dat we niet weten wat er nog komt. We halen miljoenen uit onze reserves. Dat kan betekenen dat we tegenslag in de toekomst moeilijker kunnen opvangen. De berekeningen zijn gedaan op basis van gunstige bezoekerscijfers, maar dat moeten we nog zien. Straks gaat iedereen de rekening betalen, behalve het zwembad want dat is al minimaal begroot. Maar ook de VVD wil graag grote dossiers afsluiten. Ik feliciteer iedereen die blij is met deze stap.”

De plannen voor het nieuwe zwembad worden in 2020 concreet gemaakt. De bouw start, als alles volgens plan verloopt, in 2021.

Mardou van Kuilenburg