PWN-onderhoudsmedewerker Linda krijgt heel veel energie van haar werk

Castricum – Linda Hachmang (43) woont met partner en zoon in Heiloo. Via de middelbare technische school (mts) ging ze naar de hogere technische school (hts). Ze was altijd al geïnteresseerd in de natuur. Ze ging hardlopen in de duinen en wandelen in de polders en in het bos. Thuis waren veel bloemenboeken, daar keek ze vaker in.

Door Ans Pelzer

Linda: ,,Destijds was ik de enige vrouw op de mts. Na de hts heb ik ook nog heel veel avondopleidingen gedaan. Het werk geeft zoveel voldoening!’’ Linda ging binnen PWN van blauw naar groen. Blauw is het deel van het bedrijf dat zich met drinkwater bezighoudt. ,,Daar heb ik een jaar of vijf gewerkt. Ik heb bouwkunde gestudeerd en ik was projectleider installaties. Dat werk deed ik met heel veel plezier. Er was eigenlijk geen reden om daar weg te gaan. Toch ben ik twee jaar geleden overgestapt naar groen: natuur. Dat was in de coronatijd. We werkten veel thuis en onze zoon was er toen net. Hij huilde veel en als je dan de hele dag thuis moet werken, schiet dat niet echt op. Het was voor mij een verademing dat ik over kon stappen naar natuur.’’

Vrijwilligers

Linda ging vanaf toen buiten aan de slag en dat vond ze heerlijk: ,,Het was heel mooi dat ik een tijdje na de geboorte van onze zoon met mijn handen in de natuur kon gaan werken. Het is allemaal heel zichtbaar wat ik nu doe. Ik ben onderhoudsmedewerker in het Noord-Hollands Duinreservaat. De boswachters zijn mijn opdrachtgever. Ik werk buiten aan diverse klussen. We repareren van alles in het duingebied van Castricum; hekwerken, fietsenstallingen, recreatiemeubilair en momenteel ben ik samen met een collega bezig met de reparatie van de trap bij het stille strand. Daarnaast begeleid ik wekelijks de vrijwilligersgroep Castricum en verrichten wij onderhoud- en beheerwerkzaamheden.’’ Zonder ‘die vrijwilligers zou PWN aanzienlijk minder werkzaamheden kunnen verrichten. De vrijwilligers zijn allemaal enthousiaste mensen met een groot hart voor de natuur. Het duingebied is kwetsbaar, niet overal kan of wil men met machines komen. ,,Vrijwilligers bieden ons extra handen om specifieke herstelwerkzaamheden op te pakken.’’

Kansen om te ontwikkelen

Naast de klussen die PWN zelf uitvoert, begeleidt Linda ook de grotere klussen die naar de aannemers gaan. Vanuit kantoor plant ze de werkzaamheden voor het onderhoudsteam in. Ze vertelt: ,,PWN is een fantastisch bedrijf. Je krijgt hier volop kansen om je te ontwikkelen. Vanuit mijn achtergrond had ik nooit gedacht dat ik nog eens onderhoudsmedewerker zou worden. Maar omdat ik de kans kreeg om het te proberen, heb ik ook kunnen ervaren hoe leuk ik het vind.’’ In totaal werken er zeven vaste onderhoudsmedewerkers in het Noord-Hollands Duinreservaat en zijn er acht vrijwilligersgroepen. ,,Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Dit werk hoop ik dan ook nog tot ver na mijn pensioen te kunnen doen. We werken in het mooiste duingebied van Nederland aan nog veerkrachtiger duinen.’’ (Foto: aangeleverd)