PWN-kantoor verkocht onder voorbehoud

Castricum –  De villa op de hoek van de Van Oldenbarneveldweg en Zeeweg, die jaren in gebruik was als kantoor van het PWN, is na vier maanden onder voorbehoud verkocht. Voor de verbouwing van het monumentale pand is bij de gemeente een omgevingsaanvraag ingediend.

Het fraaie pand aan de Van Oldenbarneveldweg 40 werd tussen 1907 en 1909 gebouwd naar een ontwerp van architect F.W.M. Poggenbeek. De villa deed aanvankelijk dienst als woning voor Dr. Jacobi, de eerste geneesheer-directeur van het aangrenzende voormalig  provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch. Het pand, dat op een verhoging ligt en een monumentale entree naar de Van Oldenbarneveldweg vormt, is al vele jaren eigendom van het PWN. De directeurswoning werd vanaf de jaren ‘50 gebruikt als kantoor voor de afdeling terreinen van het waterleidingbedrijf.

Daarvoor was het PWN-kantoor gevestigd in en naast het pand Zeeweg 1. Ernst Mooij weet daarover te vertellen: „Dat pand werd in 1890  gebouwd als jachtopzienerswoning in opdracht van Prinses von Wied. Hier kwam jachtopziener Albertus van der Wolff te wonen, afkomstig uit het Friese plaatsje Fochteloo.Hij wilde deze naam op de voorgevel van zijn huis hebben. Toen het PWN-kantoor overging naar de voormalige directeurswoning, verhuisde de naam Fochteloo mee”.

Bij de historische foto: Foto van de directeurswoning van circa 1912 met het gezin Jacobi (foto: Oud-Castricum).

De villa vormde ook nog enige tijd een onderkomen voor de boswachters, die later werden ondergebracht in bezoekerscentrum De Hoep. Tijdens de leegstand werd het kantoor een aantal jaren bewoond door anti-kraakwachters.

Erfpacht

De verkoop van de villa werd eind vorig jaar gegund aan makelaar Kuijs Reinder Kakes uit Alkmaar. De vraagprijs bedroeg € 595.000,-. Op zich een niet al te hoog bedrag, maar daar komt bij dat de betreffende grond eigendom blijft van het PWN en in erfpacht wordt uitgegeven tegen een canon van € 11.500,- per jaar. Aan het pand, waaraan uiterlijk niets mag veranderen in verband met de monumentale status, dient het nodige onderhoud te worden gepleegd.

De nieuwe eigenaar heeft in ieder geval niet te klagen over de beschikbare ruimtes. De villa, met een woonoppervlak van 415 m2 op 3910 m2 grondoppervlak, bevat in drie woonlagen 12 kamers, waarvan 10 slaapkamers.

Volgens een omgevingsaanvraag, die voor de verbouw bij de gemeente is ingediend, wordt er in het pand een zorghotel met acht eenpersoonsappartementen en twee tweepersoonsappartementen gerealiseerd. Mooij: „De aanvraag laat zien dat een modern bijgebouw, in één laag en met veel glas uitgevoerd, via een glazen corridor verbonden zal worden met de villa. In dit bijgebouw zal een appartement voor twee personen, de centrale keuken en een gemeenschappelijke ruimte onderdak vinden.”

De makelaar heeft laten weten dat er in juni meer bekend is over de definitieve verkoop en de nieuwe bestemming.

Tekst: Hans Boot
foto: Hans Boot