PWN doneert zesduizend bomen aan boeren en burgers

Foto boven:
Begeleider Youri Oosterling tilt samen met zijn vrijwilligers de geoogste boompjes uit het bos nabij de Oudendijk in Heemskerk. (Foto: aangeleverd)

Regio – De afgelopen maand hebben PWN en Meer Bomen Nu de handen ineengeslagen om zaailingen te redden in het Noord-Hollands Duinreservaat. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben of ongewenst zijn. Zo ook in het Noord-Hollands Duinreservaat.

Op diverse delen in het gebied werden de afgelopen maand werkzaamheden verricht waarbij zaailingen verwijderd werden. Dit was nodig om diverse poeltjes en bloemrijk grasland open te houden. Meer Bomen Nu is juist op zoek naar plekken waar boompjes verwijderd moeten worden, om die daarna gratis weg te geven voor het klimaat en met biodiversiteit. PWN heeft acht vrijwilligersgroepen en een leerteam, die wekelijks hun handen uit de mouwen steken om de natuur te helpen. In de afgelopen maand gingen zij op verschillende plekken in Castricum, Bakkum, Heemskerk en Bergen aan de slag om zaailingen te verwijderen. Daar werden ruim zesduizend zaailingen in meer dan dertig soorten ‘geoogst’. Veel van deze boompjes werden meteen de volgende dag al geplant bij onder meer basisschool De Wissel in Uitgeest, het nieuwe fietspad langs de Kromme Sloot in Alkmaar, een aantal maneges in Callantsoog en voedselbos Johanna’s Bos in Anna Paulowna.

Het leerteam van PWN spitte onder leiding van Robert-Jan Prins 1200 zwarte elzen uit voor een nieuwe bestemming. (Foto: aangeleverd)

Zelf meehelpen planten

De boompjes die niet meteen een bestemming hadden werden opgehaald door de vrijwilligers van Meer Bomen NU en in de Meer Bomen NU bomenhub Bakkum aan de Duinenbosweg tijdelijk ingekuild. De zaailingen worden vanuit diverse bomenhubs in de regio gratis uitgedeeld aan mensen die bomen en struiken willen planten, vooral bij burgers en boeren. Ook dit jaar zijn er alweer honderdduizenden boompjes aangevraagd. Zo werken PWN en Meer Bomen NU samen aan het tegengaan van klimaatverandering en maken ze het mogelijk dat inwoners van de omliggende gemeenten hun tuin gratis kunnen vergroenen voor meer leefruimte voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Wilt u meehelpen en gratis boompjes planten? Meld u dan via www.meerbomen.nu/ik-doe-mee aan. Kom meehelpen op de verschillende oogstdagen in de regio en neem zelf de mooiste exemplaren mee naar huis! Ook wordt u via deze weg op de hoogte gehouden van de openbare uitdeeldagen van de bomenhubs in de regio.

Burgemeester Sebastiaan Nieuwland van Uitgeest plant samen met kinderen van de basisschool De Wissel boompjes uit het Noord-Hollands Duinreservaat. (Foto: aangeleverd)

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Meer informatie is op www.meerbomen.nu te vinden.