PvdA wil oplossing voor toenemende schulden en armoede in gemeente

Castricum – Toenemende schulden en armoede zijn een groeiend probleem in Castricum. Hoewel het percentage minima in de gemeente lager ligt dan het landelijke gemiddelde, nemen de aantallen toe. Dat meldt de PvdA. De partij komt met verschillende voorstellen om de problematiek te beperken.

Het groeiende armoede- en schuldenprobleem is vorige week besproken in de gemeenteraad, met als uitgangspunt het conceptbeleidsplan Schuldhulpverlening. De PvdA kwam, met steun van de fracties van GroenLinks, D66, de Vrije Lijst en Lokaal Vitaal met verschillende ideeën om gezinnen met problematische schulden te helpen.

‘Moeite met rondkomen’

‘Een derde van de huishoudens in Nederland heeft moeite met rondkomen. De armoede neemt toe onder mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimum. Belangrijke oorzaken zijn de stijgende energielasten en de inflatie’, stelt de PvdA. De fractie wil dat de beloofde energietoeslag van 800 euro niet alleen wordt uitgekeerd aan minima, maar ook aan inwoners met een inkomen tot 130 procent van het minimum.

Bijstelling

Andere voorstellen van de partij zijn het invoeren van een zogenoemde schuldpauzeknop of een regeling waarbij de gemeente alle schulden afkoopt en met de schuldenaar een afbetalingsregeling afspreekt. Ook de landelijke organisatie van schuldhulpverleners NVVK en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving bepleiten dergelijke voorstellen. Wethouder Falgun Binnendijk had meer tijd nodig om inhoudelijk te reageren op de vragen over het beleidsplan Schuldhulpverlening. De raad vindt het beleidsplan in meerderheid onvoldoende en vraagt om bijstelling. (Foto: Pixabay)