Publieksdag Forteiland IJmuiden

IJmuiden – Zondag 5 juni is de maandelijkse publieksdag op het Forteiland. Het fort bij IJmuiden heeft een zeer bewogen geschiedenis. De bouw vond plaats tussen 1881 en 1888. Het fort telt drie verdiepingen, 72 zalen en kamers en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter. Het is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Uitgerust met vijf zware kanonnen in de pantsergalerij aan de zeezijde en twee kanonnen in een koepel aan de landzijde was het destijds een geweldige bewaker voor onze hoofdstad. Maar nog geen veertig jaar later werden de 40 ton zware mastodonten afgekeurd. In 1943 voerde de Duitse bezetter ze in stukken af naar de smeltovens van de staalfabriek.

Tot 1963 werd het fort nog gebruikt en bewaakt, maar als vestingwerk opgeheven en verlaten. In december 1996 plaatste UNESCO de Stelling van Amsterdam op de Erfgoedlijst. Daarna startte de restauratie van het verloederde fort. Langzaam maar zeker kreeg het fort en de omgeving zijn vroegere allure weer terug. Het is nu een tijdloos ondergronds monument dat zijn geheimzinnige karakter heeft behouden.

Overtocht

De overtocht naar het Forteiland duurt ongeveer vijf minuten en verzorgt men met de Koningin Emma. Dit is een zeewaardig passagierschip (foto) met een vaste ligplaats aan de Kop van de Haven in IJmuiden (Sluisplein nr. 78).  Overige publieksdagen zijn op 3 juli, 7 augustus, 4 september, 2 oktober en 6 november en de woensdagen 13 en 20 juli en 10 en 17 augustus. Na de overtocht ontvangen gidsen van de vereniging Forteiland IJmuiden de bezoekers bij de steiger op het eiland. Men kan in de Koepelzaal van het fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een drankje. Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten 14,50 euro per persoon. Kaarten kan men vooraf bestellen via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255 511676. (Foto: aangeleverd)