Psychiatrisch verpleegkundige Sonja Brakenhoff over eenzaamheid

Castricum – Begin oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Het voorkomen van eenzaamheid is een thema waarmee veel organisaties zich bezighouden. Omdat mensen tegenwoordig tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig blijven wonen, neemt de kans op vereenzaming ook toe. Maar ook door allerlei andere oorzaken kunnen mensen eenzaamheid ervaren. We laten deze maand enkele zorgspecialisten aan het woord. Vandaag: Sonja Brakenhoff.

,,Mijn naam is Sonja Brakenhoff, ik ben 48 jaar en geboren en getogen in Castricum. Inmiddels ben ik 28 jaar werkzaam in de GGZ. Na op verschillende afdelingen op het terrein van vroeger Duin en Bosch gewerkt te hebben, werk ik inmiddels ongeveer 17 jaar als ambulant psychiatrisch verpleegkundige bij de ouderenzorg van de regio Midden-Kenemerland. Sinds 2018 is Dijk en Duin een onderdeel van Parnassia geworden.

Levensfaseproblematiek

Ons team ouderenpsychiatrie onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met psychische aandoeningen. Er is aandacht voor de complexe wisselwerking tussen lichamelijke ziekten, medicatie, verouderen, levensfase en psychische problematiek.  Als ambulant verpleegkundige komen wij hoofdzakelijk bij de ouderen thuis en hebben onder meer veel te maken met levensfaseproblematiek, waarbij eenzaamheid vaak een grote rol speelt. Een onderdeel van ons werk is vooral om goed te blijven kijken wat iemand nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen en wat kunnen we inzetten om dit haalbaar te maken. Voor eenzaamheid wordt geen indicatie afgegeven om te kunnen wonen in een woonzorgcentrum dus zullen we dit thuis moeten blijven beoordelen.

Door eerder contacten met Welzijn Castricum werd ik gevraagd of ik ambassadeur eenzaamheid voor de GGZ zou willen zijn. Ik hoop als ambassadeur samen met mijn collega’s een signalerende functie te hebben om ook deze doelgroep in beeld te krijgen. Verbindingen kunnen maken met verschillende organisaties in deze regio. Onze doelgroep woont dichterbij dan we denken!’’

Van 1 t/m 8 oktober is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Het kernteam dat zich bezig houdt met eenzaamheid in onze gemeente wil deze week omdopen tot de Week van de Ontmoeting. Ze organiseren in deze week een aantal bijeenkomsten op afstand. Houd deze krant de komende weken in de gaten voor het actuele programma.