Protest bakkers tegen ‘ontoereikende compensatie’ energierekening

Castricum – Uit protest tegen de ‘ontoereikende compensatie’ op de energierekening deden honderden ambachtelijke bakkers afgelopen zaterdag het licht in hun winkel uit. Men omschrijft het als een fluwelen protest, dat publieksvriendelijk is maar wel een duidelijke boodschap uitstraalt richting consument en politiek. Bakkerij Brakenhoff aan de Burgemeester Mooijstraat deed ook mee.

Door Henk de Reus

Enkele vaste klanten kijken eerst nieuwsgierig door de etalageruit om te zien of de winkel wel open is. Het oogt binnen wat donkerder dan anders. Op de toonbank staan drie grote windlichten die voor het meeste licht in de winkel zorgen. Het oogt allemaal gezellig. Een zojuist binnengelopen klant vraagt gekscherend of Kerstmis al is begonnen. Hij is niet op de hoogte van het landelijke protest ‘Wij willen bakken – mag het licht uit?’

’99 procent voldoet niet aan eisen’

Wim Brakenhoff, de vader van de huidige eigenaar, komt net uit de bakkerij de winkel inlopen met een schaal waarop twee versgebakken broden liggen. Hij vangt de opmerking van de klant op en geeft hem uitleg.

,,Ongeveer 99 procent van de bakkers in Nederland voldoet niet aan de eisen om in aanmerking te komen voor een energiecompensatieregeling van de overheid. Je moet kunnen aantonen dat je minimaal 12,5 procent van je omzet uitgeeft aan energiekosten. Als je onder dit percentage zit gaat de overheid er kennelijk van uit dat je zelf de energiekosten kunt betalen.’’

Brakenhoff hoort elke week van collega’s dat zij huilend de winkel hebben moeten sluiten omdat ze het financieel niet meer redden. ,,Niet iedereen kan terugvallen op een gevulde spaarpot. Ik verwacht kaalslag in deze branche. De grote jongens redden het wel, maar juist de kleine ambachtelijke bakkers delven het onderspit.’’ Hij hoopt dat het licht niet definitief uitgaat en dat de overheid het signaal oppikt zodat deze belangrijke branche behouden kan blijven. (Foto: Henk de Reus)