Projectkoor Castricum op YouTube

Castricum – Projectkoor Castricum is een vocaal ensemble dat al meer dan tien jaar concerten verzorgt. In het voorjaar is er een concert met een speciaal thema en ook wordt jaarlijks een kerstconcert verzorgd. Dit jaar werd het voorjaarsconcert geannuleerd in verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om het publiek toch te kunnen bereiken, zijn nu eerder gemaakte opnames van het koor op YouTube gezet.

De deelnemers van Projectkoor Castricum zijn niet alleen afkomstig uit de gemeente Castricum, het koor heeft ook leden in de omliggende gemeenten, zoals Heiloo, Beverwijk, Heemskerk, Bergen en Alkmaar. Opvallend is dat ruim tachtig procent van de deelnemers telkens terugkomt en er bij ieder project weer nieuwe deelnemers worden aangemeld. Bij de kerstconcerten bestaat het koor uit maximaal zeventig deelnemers en bij de voorjaarsconcerten uit maximaal vijftig. Tot vorig jaar vonden alle concerten plaats in de Maranathakerk, daarna afwisselend in de Protestantse Kerk Limmen (voorjaar) en de Protestantse Kerk Castricum.

De opzet van het projectkoor is steeds gelijk, een programma in zes weken instuderen onder de professionele muzikale leiding van dirigent Cees Brugman en pianist Gijs Braakman. Ook werken bij ieder concert enkele bekende professionele solisten (vocaal en/of instrumentaal) mee naast enkele koorleden. Het voorjaarsconcert zou dit jaar op 29 maart plaatsvinden, maar kon geen doorgang vinden. De nu op YouTube (zoekterm Projectkoor Castricum) geplaatste beelden zijn vervaardigd door Ed Taylor uit Beverwijk en zijn filmcrew. Naast enkele klassieke composities, zoals het vermaarde ‘Gloria’ van Vivaldi en het fijnzinnige ‘Benedictus’ uit The Armed Man van Karl Jenkins, zijn ook fragmenten uit de musical ‘Phantom of the Opera’ (met gastsolisten Yolanda Vermolen en Harry Mooi, bekend van The Cast) te zien.

Verder een medley uit de musicals ‘Les Miserables’’ en ‘Jospeh and the amazing technicolor dreamcoat’ (met solisten Peter Mooi en Nel de Groot, beiden koorlid). Ook de lyrische song ‘As long as he needs me’ uit ’Oliver’ behoort tot het geplaatste repertoire, evenals de jazzy ballad ‘Smile’ met als soliste Ina Nieuwenhuis en een opname van ‘Song to the moon’ van Dvorak met als soliste de jeugdige en inmiddels landelijk bekende sopraan Sterre van Boxtel. Het Project hoopt en verwacht in november te kunnen starten met het kerstproject en zich voor te bereiden op het kerstconcert 2020. Dit hangt uiteraard af van de vraag in hoeverre de dan geldende maatregelen vanuit de overheid dit toestaan. Kijk op www. projectkoor-castricum.nl voor meer informatie over het koor. (Foto: aangeleverd)