Project ‘Reisgeest’ van start, schrijfwedstrijd ook begonnen

Foto boven:
Wethouder Ron de Haan opende de inpandige reisbeleving door een boomtak door te zagen. (Foto: Bos Media Services)

Castricum – Gewapend met een zaag heeft wethouder Ron de Haan (kunst en cultuur) zaterdagmiddag de opening van het kunstproject ‘Reisgeest’ verricht. Hij deed dat door een boomtak door te zagen als alternatief voor het doorknippen van een lint. Met ‘Reisgeest’ biedt het kunstenaarscollectief IMIX een complete reisbeleving in het winkelpand waar ooit boekhandel Scholte gevestigd was.

De Haan stond in zijn speech stil bij de creativiteit waarmee kunstenaars in de afgelopen vijftien maanden hebben gezocht naar alternatieve mogelijkheden om hun werk te tonen. Als voorbeelden hiervan noemde hij de etalagekunst in de winkels aan het Bakkerspleintje en de pop-up kunstbunker die enige tijd in het centrum van het dorp heeft gestaan. Ook het project van IMIX in een leegstaand winkelpand is daarvan een mooi voorbeeld met als extra pluspunt dat de ondernemers en kunstenaars in winkelcentrum Geesterduin elkaar versterken. Schrijfster Sabine van den Berg haalde vervolgens herinneringen op aan haar jonge jaren in Castricum, het dorp waar ze opgroeide. Mireille  Schermer, één van de drie kunstenaars achter ‘Reisgeest’, was destijds haar klasgenoot op het Bonhoeffercollege. ,,In het handvaardigheidslokaal was een soort competitie ontstaan tussen ons twee’’, vertelde ze. Uiteindelijk zouden de twee vriendinnen voor het leven worden.

Schrijfster Sabine van den Berg. (Foto: Bos Media Services)

Schrijfwedstrijd

Nu Mireille samen met Gemma Distelbrink en Marion Albers werkt onder de naam IMIX en ze samen deze bijzondere reisbeleving openden, lag de keuze voor de hand om Sabine uit te nodigen tijdens de opening. Zij gaat zelf een reiscolumn schrijven waarin ze zal beschrijven hoe ze ‘Reisgeest’ heeft beleefd. Ook heeft ze een schrijfwedstrijd opgezet, waaraan iedereen kan deelnemen.

De uitdaging: breng een bezoek aan ‘Reisgeest’ en beschrijf in maximaal driehonderd woorden je ervaring. Gedurende acht weken kiest Sabine wekelijks een reisverslag uit. Uit die acht selecteert ze aan het eind van het kunstproject de winnaar. Het winnende verhaal publiceren wij te zijner tijd in deze krant. Inzendingen kunnen de deelnemers naar post@sabinevandenberg.com mailen. Deze informatie is, evenals een video met beelden van de opening, ook op de website www.imixkunst.nl terug te vinden. Over enkele weken zullen in ‘Reisgeest’ ook diverse workshops gegeven worden. Op de etalageruit zal een aankondiging van de workshops worden geplaatst.