Prof. mr. Pieter van Vollenhoven blij met gerestaureerd fort

Hoog bezoek in Laag-Holland: Professor Mr. Pieter van Vollenhoven, ambassadeur van de Stelling van Amsterdam, opende 4 oktober het gerestaureerde en herbestemde Fort K’IJK bij Krommeniedijk.

Het fort is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Professor Mr. Pieter van Vollenhoven onthulde de gevelbanieren van het fortgebouw en zei blij te zijn met de nieuwe bestemming van het fort. Hij roemde de manier waarop de provincie Noord-Holland zich inzet om herbestemming voor forten te vinden: “Ik vind het een vreugde om hier te zijn. Zonder (her)bestemming is een monument ‘ten dode opgeschreven’,” aldus prof. mr. Pieter van Vollenhoven. “Daarnaast is het een plek geworden voor autistische jongeren om zich verder te ontwikkelen, het is mooi dat je zo’n combinatie vindt,” zei hij over de functies die het fort nu heeft. “Ik zou er zelf nooit opgekomen zijn.” Professor mr. Pieter van Vollenhoven zet zich in voor het behoud van monumenten en voor natuurontwikkeling. Eerder deed hij dat als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds en van het Nationaal Groenfonds. Nu is de heer Van Vollenhoven voorzitter van de Commissie Herbestemming Monumenten en van de Commissie Realisatie Natuurverkiezing.

 

Na zeven jaar voorbereiding en anderhalf jaar restauratie, begint het Fort bij Krommeniedijk een tweede leven. Fort K’IJK bevat niet alleen een belevingscentrum, maar ook duurzame woon- en trainfaciliteiten voor autistische jongvolwassenen. Gedeputeerde Joke Geldhof, verantwoordelijk voor de Stelling van Amsterdam, is tevreden met wat er is bereikt met het gerestaureerde fort. “Ik ben trots op Fort K’IJK. Het is het eerste fort in Nederland met een zorgfunctie, en dat maakt het extra bijzonder! Samen hebben wij dit herbestemmingsproces tot een mooi resultaat gebracht. Dit fort is een uniek voorbeeld van een waardevolle herbestemming met een goede balans tussen recreatie, natuur en een gloednieuwe zorgfunctie voor jong volwassenen.”

Fort K’IJK is mogelijk gemaakt door een samenwerking van de provincie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Stadsherstel Amsterdam en De Heeren van Zorg. Een voormalige fortwachterswoning is gerestaureerd naar ontwerp van de bekende architect Piet Hein Eek. In het belevingscentrum, ontworpen door Tinker Imagineers, krijgen bezoekers informatie over de natuur en het strategische landschap van de Stelling van Amsterdam. Het belevingscentrum is vanaf 11 oktober 2017 te bezoeken op woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.fortkijk.nl.

Fort bij Krommeniedijk

De Stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914 en bestaat uit 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. 20 jaar geleden werd de Stelling van Amsterdam UNESCO Werelderfgoed. Het fort bij Krommeniedijk verdedigde de Lagendijk tussen Uitgeest en Krommenie en de bevaarbare waterloop Krommenie. In 1903 is het fort gereed en vrijwel volledig zelfvoorzienend. Die zelfvoorzienendheid is met de restauratie in ere hersteld. Het fort kan nu door duurzame technieken 80% van de eigen energiebehoefte opwekken. Regenwater wordt gebruikt voor doorspoeling van de toiletten, energie wordt opgewekt met zonnepanelen.

(foto: Ger Bus)