Proef met autoluwe Dorpsstraat afgelopen

Castricum – De pilot autoluwe Dorpsstraat is ten einde. Vrijdag zijn de hekken en borden in het Castricumse centrumgebied verwijderd. De komende tijd verwerkt de gemeente alle gegevens in een evaluatierapport voor de gemeenteraad. Deze neemt dan een besluit over het vervolg.

Vier weken lang is er gemeten, gekeken en gevraagd. Is een Dorpsstraat zonder doorgaand verkeer goed voor een aangenamer verblijf in winkels en horeca? Helpen de nieuwe autoroutes de drukte bij de spoorovergang verminderen? Wat zijn andere positieve en negatieve effecten? De gemeente heeft een enkele maanden tijd nodig om alle informatie te verwerken. De proef met de autoluwe Dorpsstraat helpt bij het maken van verkeersbeleid voor de nabije en verdere toekomst.

Volgens wethouder Ron de Haan (economie, toerisme, kunst en cultuur) is een autoluwe of autoschuwe Dorpsstraat geen doel op zich. Hij benadrukt dat het erom gaat het centrum mooier, aantrekkelijker en verkeersveiliger te maken. ,,Dat toekomstbeeld krijg je niet voor elkaar met een pilot van vier weken. Dat kost geld en moet passen bij ons mooie dorp. Daar moeten we samen met de gemeenteraad, met inwoners en ondernemers met veel geduld, vertrouwen en moed op blijven studeren en aan werken.” De enquête komt in de bus bij ruim 2.100 huishoudens en ondernemingen in de Dorpsstraat en directe omgeving. Andere inwoners en ondernemers kunnen de enquête op www.castricum.nl/dorpsstraat invullen. (Foto: aangeleverd)