Proef autoluwe Dorpsstraat start in september

Castricum – Al drie jaar wordt erover gesproken en nu gaat het echt gebeuren: de tijdelijke knip in de Dorpsstraat. Tussen 10 september en 5 november is het deel bij het Dorpsplein niet meer toegankelijk voor auto’s.

Door Mardou van Kuilenburg

Burgemeester en wethouders kozen voor de ‘kleinste afsluiting’ na protest van ondernemers. In deze variant is de Dorpsstraat afgesloten voor verkeer tussen de Verlegde Overtoom en de Burgemeester Mooijstraat. Het verkeer uit noordelijke richting kan de Mooijstraat nog wel gebruiken.

‘Tegemoetkoming’

Twee weken geleden uitte een aantal ondernemers hun ongenoegen over de plannen voor de knip. Er werd een petitie overhandigd die door 32 van de 110 ondernemers was ondertekend. Een oude petitie, volgens wethouder Ron de Haan. ,,Dat was een opfrissing van eerder gedeelde gevoelens. Met deze oplossing komen we tegemoet aan het bezwaar van deze ondernemers. Aan alle varianten kleven nadelen.”

Beverwijkerstraatweg

Doel van de proef is om het winkel- en verblijfsgebied te versterken. Ook meer verkeersveiligheid is een reden voor deze proef. Verder kan het weren van doorgaand verkeer in de Dorpsstraat de drukte bij de spoorkruising op Beverwijkerstraatweg verminderen. ,,We hopen dat de tijdelijke afsluiting een gunstig effect heeft op de situatie bij het spoor. Na de proef zullen we evalueren en kijken hoe we verder gaan.” (Afbeelding: aangeleverd)