Prima spelend Vitesse ontbeert geluk tegen ASV De Dijk:  0-0

Castricum – Soms heb je van die dagen dat de bal er maar niet in wil! En dat was dus zondag het geval op De Puikman, waar Vitesse als derde op de ranglijst het moest opnemen tegen nummer vier De Dijk. Voor beide ploegen was winst noodzakelijk om in het spoor van de koplopers te blijven. Dat leverde een stevige, maar ook sportieve wedstrijd op die spannend bleef tot het einde. En dat kwam dan vooral omdat het Vitesse ondanks legio goede mogelijkheden er maar niet in slaagde de dik verdiende openingstreffer te scoren. En omdat Vitesse traditiegetrouw verdedigend ook weer een onneembare vesting bleek, eindigde het duel net als in de heenwedstrijd in Amsterdam in 0-0.

Vitesse startte met de wind in de rug en zette de Amsterdammers vanaf de aftrap meteen flink onder druk. De eerste grote kans viel te noteren in de 12e minuut toen een voorzet vanaf links door Rick Tolsma in een mêlee van spelers op doel werd gekopt maar via de onderkant van de lat kwam de bal weer het veld in. Tegenover de aanvalsdrang van de thuisploeg wist De Dijk slechts af en toe wat speldenprikken uit te delen. Maar verdedigend gaven ze de periode daarna ook weinig weg.

Tot de slotfase van de eerste helft. Toen volgde een waar spervuur op het doel van keeper Jamie Damsteeg. Eerst was Milo Cremers in de 40e minuut dicht bij de logische opentreffer. Een minuut later ging een omhaal van Mika Miettinen net over het doel en kort daarna was een prima safe van de keeper nodig om de bal net onder de laat vandaan te tikken. Geen wonder dat de verdediging van De Dijk wankelde onder die aanvalsgolven. Zo erg zelfs dat een van de verdedigers vlak voor rust in blinde paniek een door hem weggewerkte bal rakelings langs zijn eigen doel zag gaan.

Tweede helft

Alhoewel de druk na rust wat minder groot was dan voor de rust bleef Vitesse vrijwel continu gevaarlijk voor het doel van De Dijk. Een belangrijke factor daarbij was de kopkracht van Milo Cremers, want die heerste in de lucht bij de vele corners en vrije trappen. Maar meer dan nodige hachelijke situaties voor het doel leverde dat niet op. Hetzelfde gold voor diverse afstandsschoten van onder meer Martijn Kuijs.

In de slotfase hoopte trainer Arjan de Zeeuw met het inbrengen van diverse jeugdige talenten voor nieuwe energie te zorgen om zo alsnog de overwinning uit het vuur te slepen. Vlak voor tijd kreeg aanvoerder Joris Kuipers na een (te) harde tackle op Rik Beentjes terecht zijn tweede gele kaart en moest dus met rood inrukken. In de resterende (blessure)tijd moest De Dijk vervolgens weer alle zeilen bijzetten om Vitesse van het scoren af te houden. En op miraculeuze wijze lukte dat ook nog. (Foto: aangeleverd)