‘Powergirl’ creatief voor MS Fonds

„Ga door met leven, maak er wat van!”

Castricum – De Castricumse Senna Put (26) kreeg op haar achttiende de diagnose MS, ze was toen al slechtziend. Ze volgde in die tijd een grafische opleiding. Aan het eind van de opleiding had ze slechts acht procent zicht. Sinds haar negentiende is ze blind. Na de diagnose en ziekenhuisopname heeft Senna twee jaar gerevalideerd bij Heliomare, daar kwam ze in aanraking met keramiek.

Multiple sclerose (MS) is een ziekte, waarbij de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd wordt. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalverschijnselen optreden.

Senna is altijd moe, toch doet ze nu al vier jaar aan fitness om uit de rolstoel te blijven. „Ik heb wel mooi het record ‘planken’ op mijn naam!” vertelt ze trots. Ze wordt bij Club Karakter in Sportcentrum De Bloemen persoonlijk begeleid door Nick, Ferry en Lisanne. „Als ik niet sport, merk ik dat gelijk”. Thuis heeft ze ook een fitnessruimte, waar ze ook zuurstof kan gebruiken. De eerste verdieping is volledig voor Senna aangepast. Twee keer per week krijgt ze fysiotherapie van Marit en Monique uit de fysiopraktijk Henry Schuytstraat in Castricum. Senna slikt zware (dure) medicatie tegen MS, die helpen haar bij het lopen. Op dit moment bekijkt de zorgverzekering of zij ze toch vergoed krijgt.

Senna is ook hartpatiënt en heeft zware longproblematiek. Hiervoor slikt ze zware medicatie en gebruikt ze ook regelmatig zuurstof. In juni vorig jaar heeft ze een herseninfarct gehad, waardoor ze bloedverdunners moet slikken. Senna heeft geen milt en koorts is voor haar levensbedreigend. Ze wisselt vaak van medicatie, omdat als zij koorts heeft onmiddellijk gestart moet worden met antibiotica en prednison.

Contact met lotgenoten heeft ze soms via Facebook, maar niet te veel. „Ik erger me eraan dat de mensen zo negatief zijn. Niet zielig zijn! Ga door met leven, maak er wat van!” Ze schrijft op dit moment een boek. „Ik sprak met een vriend en die zei dat ik een boek moest schrijven, omdat ik zoveel heb meegemaakt. Eerst zei ik van niet, maar later dacht ik waarom niet? Het wordt een ‘mega thriller’.” Medische thrillers, daar houdt ze van. Het boek gaat over een meisje met MS dat een eetstoornis krijgt en blind wordt. Het boek is zeker autobiografisch.

In haar atelier in de achtertuin, door haar vader Han (die haar ‘powergirl’ noemt) liefdevol voorzien van vloer- en plafondverwarming, zit Senna ’s avonds te werken. „Niet elke dag hoor, het ligt er aan hoe ik me voel die dag”. Zo’n drie uur is ze dan bezig met het kleien van tapasschaaltjes, schalen en Boeddhabeelden.  „Tussen bestellen en afhalen zit wel een aantal weken”, zegt Senna. „Ik moet het eerst maken, dan moet het een paar weken drogen en daarna worden afgebakken. Dan schuur ik de scherpe randen er af, glazuur ik het en moet het weer worden afgebakken”. Senna heeft altijd een aantal schalen ongeglazuurd op voorraad en moeder Astrid houdt bij welke schalen weer gemaakt kunnen worden. Ze helpt ook bij het bakken van het keramiek.

Schalen en Boeddhabeeldjes wachten op hun nieuwe eigenaren

De schalen worden door Senna verkocht tegen kostprijs; de tapasschaaltjes kosten tussen de € 3,50 en € 4,75 en de schalen tussen de € 15,- en € 30,-. Van elk verkocht item gaat tien procent naar het Nationaal MS Fonds. Op de website van het Nationaal MS Fonds heeft Senna ook een online collectebus https://digicollect.nationaalmsfonds.nl/senna-put. Senna heeft het liefst dat er voor bestellingen telefonisch contact met haar wordt opgenomen op: 06-83796799. Kijk ook eens op Senna’s Hobbyhoek op Facebook.

(Tekst en foto’s: Erika Dekker-de Groot)