Pop-up tuinwinkeltjes met tweedehands spullen

Castricum – Een nieuw kleinschalig initiatief om geld in te zamelen voor een goed doel is van start gegaan. Op twee locaties in de gemeente zijn pop-up tuinwinkeltjes verschenen, waar tweedehands spullen worden verkocht ten bate van een school en weeshuis op Haïti. De initiatiefnemers zoeken een sponsor voor het project en hopen dat meer mensen zelf ook een eigen pop-up tuinwinkeltje willen beginnen.

Valancia Dekker woont in Castricum, maar is geadopteerd uit Haïti. Het land van palmbomen, zon, lachende gezichten en helaas ook veel armoede. Na een weerzien met haar familie in 2016 bleek dat laatste overduidelijk. Natuurrampen en onrusten teisteren het land, veel kinderen zijn er wees. Pastor Timoti en zijn gezin, de Haïtiaanse familie van Valancia, heeft een school en weeshuis voor ongeveer veertig kinderen opgezet. Met eigen ogen hebben Valancia en haar ouders John en Margriet Dekker gezien welk inspirerend werk voor de kinderen gedaan wordt. Er is ook veel hulp nodig: goederen, speelgoed, kleding, schoolspullen en geldelijke donaties voor voedsel.

Het directe contact geeft vertrouwen. De familie Dekker doet wat ze kan, maar kan het niet alleen. De spullen moeten opgestuurd worden, een extra uitdaging in deze tijd. Daarom is elke vorm van financiële steun welkom. Michaella Wiersma kwam op het idee om met tuinwinkeltjes te starten. Op de adressen Tijm 2 en Anna Bijnstraat 22 in Castricum worden nu elke zondag (mits het droog is) van 11.00 tot 18.00 uur tweedehands spullen vanuit de tuin verkocht. Ook op Koningsdag zijn de pop-up tuinwinkeltjes geopend. De bezoekers dienen uiteraard de richtlijnen van het RIVM op te volgen en tenminste anderhalve meter afstand te houden.

In de tuinwinkeltjes worden allerhande goederen verkocht: boeken, spelletjes, vazen, keukenspullen enzovoort. Regelmatig zijn er nieuwe goederen en alles gaat voor kleine prijsjes van de hand, in het volle vertrouwen dat een ieder die wat meeneemt een donatie doet. Daarnaast worden via Prikbord Castricum op Facebook de wat duurdere of kwetsbare spullen verkocht. Ook is op Facebook meer informatie te vinden over het goede doel. (Foto: Henk Hommes)