Politieke avond met Gijs van Dijk: ,,Overheid helpt kwetsbare burgers niet’’

Castricum – In het rijke Nederland hebben een miljoen mensen niet genoeg geld voor de huur, boodschappen en een goede winterjas. Het kabinet doet volgens de PvdA veel te weinig om mensen te helpen. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk lanceert plannen om het minimumloon te verhogen, schulden te verlichten en de participatiewet drastisch te verbeteren. Hij komt er 11 februari om 20.00 uur over spreken op een politieke avond voor de inwoners van Castricum, Heiloo en Uitgeest.

Gijs van Dijk vindt de participatiewet, zes jaar geleden ingevoerd, mislukt. Hij zei erover: „Als je in een uitkering zit of een handicap hebt, wil je geholpen worden – en dat doet de Participatiewet niet. Het mensbeeld erachter deugt niet: dat het je eigen verantwoordelijkheid is, als je geen werk hebt. En als je er niets aan doet, zet de overheid je onder druk. Dan moet je voor je bijstand een tegenprestatie leveren en aan allerlei verplichtingen voldoen. Maar experimenten tonen aan dat je mensen veel sneller aan het werk krijgt als je uitgaat van vertrouwen, en begeleiding biedt in plaats van repressie. Het wantrouwen is de grote fout in onze sociale zekerheid. Dat moet anders. Het gaat bij deze wet om de meest kwetsbare mensen.”

Vertrouwen herstellen

Kenmerkend voor de huidige tijd lijkt volgens de PvdA’er te zijn dat niet alleen de overheid de burger niet vertrouwt, andersom verliezen ook de burgers hun vertrouwen in de overheid: mensen voelen zich niet geholpen en niet gehoord. Dat geldt natuurlijk voor de toeslagenaffaire, maar ook de jeugdzorg hapert. Hoe krijgt de lokale politiek greep op de kwaliteit van de jeugdzorg? Gijs van Dijk wil het vertrouwen herstellen met een andere politiek en concrete voorstellen. Op 11 februari kan iedereen hem daarover horen en vragen. Vanuit de gemeenteraden van Uitgeest, Castricum en Heiloo zullen Nico Oudendijk, Ada Greuter, Annemarieke Nierop en anderen reageren.

Vanwege de pandemie is de avond virtueel. Je hoeft de straat niet op en kunt vanuit de eigen luie stoel vragen stellen en luisteren naar het debat. Wie erbij wil zijn kan zich opgeven met een e-mail of bericht via whatsapp. Dan volgt een link waarmee je op 11 februari om 20.00 de vergadering inzoomt. Voor meer info en opgeven: jcsmits@dds.nl of adil1954@kpnmail.nl / 06 50817151. (Foto: aangeleverd)