Politie zet speurhond in om uitgaanspubliek op drugsbezit te controleren

Castricum – De politie heeft zaterdagavond een drugscontrole gehouden ter hoogte van enkele uitgaansgelegenheden in de Dorpsstraat. Hiervoor schakelde men een gespecialiseerde organisatie in die honden opleidt om verdovende middelen op te sporen. In twee uur tijd werden elf personen betrapt op het bezit van softdrugs. Ook werden twee messen aangetroffen.

Door Raimond Bos

Het is nog relatief rustig in de Dorpsstraat als zaterdagavond rond 23.00 uur vier politieagenten arriveren. Ze begeleiden deze avond een speciale missie, bedoeld om een signaal af te geven. Het drugsgebruik onder jongeren neemt landelijk steeds zorgelijker vormen aan en ondermijning ligt op de loer. Ook in Castricum lopen mensen met verdovende middelen rond, maar tot een controle als deze kwam het in de Dorpsstraat niet eerder. Elders in het land werd al vaker met succes een speurhond ingezet om drugs in het uitgaanscircuit op te sporen, nu is ook onze regio aan de beurt. Speurhond Bob voldoet echter in de verste verte niet aan het beeld dat veel mensen blijken te hebben. Waar je wellicht een grote, wat gevaarlijk uitziende hond zou verwachten, is Bob een schattige vijf jaar oude Engelse springerspaniël met een hoge aaibaarheidsfactor. En eigenlijk is dat wel handig, want nu kan zijn begeleidster net doen alsof ze gewoon even een praatje met de agenten maakt, tijdens het uitlaten van de hond. Dat het dier de passanten enthousiast besnuffelt, valt sommigen niet eens op.

ID-controle

Als na een paar kwartier een horecabezoeker nieuwsgierig vraagt of dit een drugshond is, antwoordt de begeleidster in eerste instantie ontwijkend: ,,Nee, ik ben mijn lens kwijt en hij helpt me zoeken.’’ Een bewuste keuze, want hoe minder mensen weten wat de ware reden is van Bobs gesnuffel, hoe kleiner de kans is dat overtreders de controlepost bewust gaan vermijden. Als echter de eerste drugsbezitter door Bob is ontmaskerd, gaat het nieuws als een lopend vuurtje door de straat en valt de drugscontrole niet meer te ontkennen. De horecabedrijven in Castricum werken samen met een beveiligingsbedrijf dat zorg draagt voor de ID-controle van alle horecabezoekers. Wie een café binnen wil gaan, zal eerst langs de controlepost moeten om een stempel te halen. Daar maken ze deze avond automatisch kennis met de speurhond, die vrolijk kwispelend zijn werk doet. Aan een seconde heeft hij al genoeg om vast te stellen of iemand wel of geen drugs bij zich draagt. De begeleidster legt uit dat Bob in staat is om alle gangbare soorten soft- en harddrugs te ruiken, als ook de losse bestanddelen daarvan.

Examens

Een cafébaas komt even een kijkje nemen. De agenten zijn geen onbekenden voor hem en hij begroet ze vriendelijk. Dan attendeert hij het team erop dat de examens net begonnen zijn. Om die reden verwacht hij deze avond weinig drukte. Maar hij voegt er direct aan toe: ,,Van mij mogen jullie dit elk weekend komen doen, hoor. Want nu worden de sukkeltjes weggestuurd.’’ Hij doelt op het feit dat drugsbezitters direct apart worden genomen. En al vrij snel is het raak. Een jongeman wordt meegenomen naar een steegje iets verderop. Daar staat een politiebus en worden de vermeende drugsbezitters gefouilleerd. De tiener blijkt inderdaad in het bezit te zijn van een kleine hoeveelheid softdrugs. Omdat hij nog minderjarig is, worden zijn ouders direct in kennis gesteld. Na telefonisch overleg wordt besloten dat de jongen afstand doet van de drugs. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de uiteindelijke op te leggen straf. Wat later stapt een horecabezoeker of een agent af. ,,Ik wil je even zeggen dat ik veel respect voor je heb. Die jongen liep je uit te schelden en je blijft gewoon kalm. Echt, veel respect.’’ De agent bedankt hem vriendelijk voor zijn ondersteunende woorden.

Cocaïne snuiven op het toilet

Het is 23.47 uur als de teller inmiddels op vijf drugsbezitters staat. Enkelen van hen zijn bekenden van de politie. Een bezoekster toont bijzondere belangstelling voor de inzet van de speurhond. Ze vertelt de begeleidster dat ze zelf ook een hond wil nemen en die opleiden tot speurhond, om vervolgens ook voor dergelijke acties beschikbaar te zijn. De begeleidster geeft haar wat adviezen op basis van haar eigen ervaringen en de jongedame dankt haar hartelijk. Speurhond Bob dartelt vrolijk in het rond, maar lijkt opeens ook wat afgeleid te zijn. De oorzaak is snel gevonden. Eén van de agenten is in aanraking gekomen met een zakje softdrugs dat bij één van de horecabezoekers werd aangetroffen. Doordat hij het spul aan zijn handen heeft gehad, wordt hij nu door Bob ook als verdacht aangemerkt. Om het speurwerk niet te storen, doet de agent een paar passen opzij. Even later meldt zich een man bij de agenten. Hij heeft van een bekende vernomen dat jonge meisjes op de toiletten van de horecabedrijven in de uitgaansnachten cocaïne snuiven. ,,Daarom staan we hier ook’’, antwoordt een agent.

Even meelopen

Even na middernacht gaat het opeens allemaal heel snel. In rap tempo wijst speurhond Bob de drugsbezitters aan. ,,Heb je genoeg mensen?’’, vraagt de begeleidster aan een politieagent. Immers, met elke verdachte moet een agent of beveiliger meelopen naar de plek waar de fouillering plaatsvindt. Het team blijkt precies groot genoeg te zijn om de plotselinge stroomversnelling de baas te kunnen blijven. ,,Je mag even meelopen’’, zegt een agent tegen een horecabezoeker. Hij kijkt geschrokken en zegt: ,,Oh nee!’’, maar loopt gedwee mee. De volgende bezoeker doorstaat de snuffelcontrole met verve. Het is de 18-jarige Teun, een vaste bezoeker van het Castricumse uitgaansleven. Van drugs moet hij niets hebben. ,,Dat vind ik zulke onzin. Ik heb nog nooit iets van drugs gebruikt. Alleen sigaretten. Hij is oprecht verbaasd dat zo veel mensen op deze plek met drugs rond blijken te lopen. Zelf merkt hij er vrijwel nooit iets van. ,,Eén keer, een jaar geleden of zo, vroeg iemand mij bij de toiletten of ik even wilde opletten of er geen beveiliger in de buurt was. Hij nam toen snel een snuifje cocaïne. Dat was de enige keer dat ik er zelf iets van gezien heb.’’

Vals alarm

De speurhond maakt nog even een rondje langs de garderobe om te controleren of bezoekers daar wellicht ook drugs hebben achtergelaten. Ook een steegje, waar wat bezoekers gezellig bij elkaar staan, wordt gecontroleerd. Het levert geen verdachten op. Van de 28 mensen die in de loop van deze avond uit het publiek zijn geplukt op aanwijzing van de speurhond, hadden er elf inderdaad drugs bij zich. Bij de anderen viel het gedrag van de hond goed te verklaren: deze mensen waren soms recent in nauw contact geweest met mensen die drugs hadden gebruikt en droegen er de sporen van op hun lichaam, zonder zelf iets in het bezit te hebben. Eén persoon bleek in het bezit te zijn van een lege ponypack, dat is een envelopje waarin drugs kunnen worden bewaard. Alle verdovende middelen zijn direct in beslag genomen en de bezitters krijgen een bekeuring. Het ging in dit geval om hasj en wiet, niet om harddrugs. De beveiligers schatten het totaal aantal bezoekers deze avond rond vierhonderd. (Foto’s: Bos Media Services)