Politie start witte-voetjes-actie

De politie in Castricum gaat van start met de ‘witte-voetjes-actie’ als preventie en bedoeld om mensen te waarschuwen op inbraakgevoelige situaties. Volgens wijkagent Wesley Wessendorp maken bewoners het inbrekers en insluipers soms wel heel erg makkelijk. ,,Enkele weken terug liep ik tijdens de nachtdienst met een collega over de Burgemeester Mooijstraat en zagen daar een raam wagenwijd open staan. Het regende hard en wij vonden dit dus vreemd. We zijn een kijkje gaan nemen en toen bleek de zijdeur ook niet op slot te zijn. Na het openen van de deur en ons geroep werd niet gereageerd. Dan vragen wij ons af of er sprake is van een insluiping. Na enkele minuten kwam de bewoner tevoorschijn die had liggen slapen. Hij was uiteindelijk blij een uniform te zien en niet iemand anders.”

Het valt de wijkagent op dat er regelmatig deuren en ramen openstaan. ,,Of ladders die in de tuin liggen en sleutels die worden achtergelaten in de deur. Om inbraken tegen te gaan, gaan wij ter waarschuwing de komende weken in uniform de wijken in. Bij onveilige situaties gaan wij het gesprek aan met bewoners en als ze niet thuis zijn laten wij een wit voetje achter. Naast het verspreiden van de witte voetjes, doet de politie er alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt er indien nodig forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.

De uitslag van dit preventie project wordt op een later tijdstip bekendgemaakt. ,,Belangrijkste tip blijft dat mensen ramen en deuren goed sluiten bij afwezigheid, dus ook wanneer men langere tijd boven of in een tuin aan het werk is. Denk verder bijvoorbeeld aan het niet in het zicht plaatsen van waardevolle goederen zoals laptops, fotocamera’s en portemonnees en het goed opbergen van huis, auto- en reservesleutels. Ook het gebruik van buitenlampen bij voor- en/of achterdeuren is een aanrader.”