Poelven heeft last van Japanse duizendknoop

Castricum – De gerenoveerde woningen in de Poelven zijn inmiddels opgeleverd, maar de Japanse duizendknoop is nog niet verdwenen. Diverse bewoners worden opnieuw geconfronteerd met de Japanse duizendknoop, een hardnekkige plant die moeilijk te bestrijden is. Het wachten is op actie van Kennemer Wonen.

Door Hans Boot

Een bewoner die na een ingrijpende renovatie van de huurwoningen in de Poelven is teruggekeerd naar de woning waar hij al zo’n kleine dertig jaar woont, legt uit wat er aan de hand is: ,,In deze straat heeft men al jaren overlast van de duizendknoop. Voordat de woningbouwvereniging met de aanbouwen begon, heb ik ze er al voor gewaarschuwd en geadviseerd deze diepwortelende planten weg te halen. Kennemer Wonen zadelt de bewoners er nu mee op, wat ik onredelijk vind.” Hij laat vervolgens een tuin zien waar de knoop zich naar hartenlust uitbreidt en inmiddels tussen de tegels doorkruipt.

Bestrijding

In de loop der jaren zijn er verschillende methoden uitgeprobeerd om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Omdat dit vaak niet het gewenste resultaat opleverde, wordt er sinds 2019 geëxperimenteerd met vernietiging door middel van elektriciteit. Hierbij wordt de plant een of twee weken onder stroom gezet, zodat deze uiteindelijk makkelijk uit de grond is te trekken.

Desgevraagd deelde een woordvoerder van Kennemer Wonen mee wat de corporatie aan de overlast gaat doen: “De Japanse duizendknoop zorgt inmiddels in veel tuinen in Nederland voor overlast, het is landelijk een groot probleem. Ook aan de Poelven is de overlast van deze plant hevig. Momenteel onderzoeken wij de mogelijkheden (zoals het elektrocuteren van de plant) om de duizendknoop op deze locatie te bestrijden. De overlast van deze plant reikt verder dan alleen tuinen van onze woningen, waardoor mogelijk de samenwerking moet worden gezocht met meerdere partijen om dit probleem aan te pakken. Het heeft onze aandacht. Wij onderzoeken de mogelijkheden en hopen de bewoners hier op korte termijn meer over te kunnen vertellen.” (Foto: Hans Boot)