Podiumstrijd bij SV Vredeburg

Limmen – Vrijdag werd in Vredeburg de op één na laatste ronde van de competitie geschaakt. Terwijl de bovenste twee plaatsen al duidelijk zijn, was er een haasje-over in de strijd om het brons. Barry Blekemolen staat praktisch het hele seizoen in de top drie, maar kampt met een lentedipje. Tegenstander Sam Alrayes won een pion met een klassiek loperoffer; die extra pion bracht later de beslissing. De geslaagde inhaalactie kwam van Bob Stolp, die in een fabuleuze partij leider Luc Janssen versloeg. Janssen pakte de geofferde kwaliteit, maar realiseerde zich snel dat daarna nog een toren geofferd zou worden met mataanval.

Dubbel piongambiet

Verderop de ranglijst was er de interessante strijd tussen Dean Piepers en Cédric Lagarrigue die beiden met de maand sterker worden. Piepers won – na een ongebruikelijke opening – door een aftrekaanval. Hans de Goede en Hidde Ebels speelden een evenwichtige partij, tot De Goede ineens een toren in de aanbieding deed. Ferry Haan zette Aart van den Brink met zwart de hele partij knap onder druk, die daar uiteindelijk door bezweek. Dick Aafjes bediende zich tegen Marlies Sturk van een dubbel piongambiet. Hoewel hij daar na de opening vast spijt van had, betaalden de open lijnen zich uit en liep nog weg met het volle punt.

Doorslaggevende koningsaanval

Marcel Wester moest met lede ogen aanzien hoe Jan Brantjes pionnen bleef snoepen en deed de stukken terug in de doos toen daar een toren bij zou komen. Andrew Baker kwam kijken op de club en bleek niet alleen op internet verdienstelijk te kunnen schaken. Tegen Arthur Wilbie kwam hij weliswaar matig uit de opening, maar zette vervolgens een doorslaggevende koningsaanval op. Thijs Min leek lang op weg naar een stunt tegen Ed Stolp, tot een lepe val met torenverlies dramatisch dichtklapte. Tenslotte waren Bert Hollander en Peter Zeeman bezig. Hollander graaide snel een pion, maar moest nog uren ploeteren om ook het punt te pakken. (Foto: SV Vredeburg)