Pluktuin in Bakkum bestaat tien jaar

Foto boven:
Piet rekent een boeket af met twee Oekraïense vluchtelingen. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Piet Liefting en zijn echtgenote begonnen in 2012 als hobby met het kweken van tulpen voor eigen gebruik op hun grond aan de Limmerweg in Bakkum-Noord. Dit groeide uit tot een volwaardige pluktuin, waar nog steeds veel liefhebbers op afkomen.

Door Hans Boot

Wie wil nu niet een fraai en gevarieerd boeket bloemen voor een schappelijke prijs? Dat kan al tien jaar in de Pluktuin in Bakkum, die wordt gerund door Piet Liefting (1960) en zijn vrouw Anneke. Piet vertelt hoe het allemaal is ontstaan: ,,Zo’n twaalf jaar geleden kreeg ik een ongeluk in de bouw, waarna ik moest revalideren. Mijn fysiotherapeut raadde me aan om een ander beroep te kiezen. Omdat mijn vader over een hectare grond aan de Limmerweg beschikte ben ik, uit liefhebberij, voorzichtig begonnen met het kweken van voornamelijk tulpen. Dat sloeg wel aan, dus langzamerhand kwamen er allerlei soorten bloemen bij. Gladiolen, dahlia’s, lelies, zonnebloemen… De tuin kreeg ook waardering van de gemeente, want we werden vermeld op de toeristische plattegrond van 2019.’’

Hans en Heleen van ’t Zand plukken bloemen voor de start van het nieuwe seizoen in hun kerk in Alkmaar. (Foto: Hans Boot)

Op de vraag wat nu de formule is van de pluktuin, antwoordt Piet: ,,De toegang is vrijblijvend en laagdrempelig. Bezoekers kunnen hun eigen boeket samenstellen voor thuis, bruiloften of ook uitvaartdiensten. Na het plukken wordt de opbrengst afgerekend.’’

Workshops

Op 6 augustus werd het tweede lustrum gevierd. ,,Dat gebeurde in het bijzijn van onze zeven vrijwilligers en allen die onze tuin een warm hart toedragen. Er werd ook muzikaal opgetreden. Voor de komende dagen hebben we ook nog wat aardige activiteiten in petto. Op vrijdag 9 september geven Monique en Ingrid van 13.15 tot 16.00 uur doorlopend workshops bloemschikken. Zondag 11 september is imker Jan op dezelfde tijd te gast om alles over bijen te vertellen. Voor beide dagen geldt dat de toegang gratis is’’, aldus Piet. De pluktuin, gelegen aan de Limmerweg 5c in Castricum, is geopend tot en met 18 september op dinsdag tot en met zondag, eveneens van 13.15 tot 16.00 uur.