Plogging Castricum slaat alarm: de zee begint bij het stoplicht

Castricum – Wachtend bij een rood sein even je asbak legen in de goot, of je peuk door het open raampje mikken? Het gebeurt vaak. Veel te vaak. Deze peuken komen via het riool of de sloot tenslotte in zee terecht. En daar vormt het de plastic soup. Dus ja, de zee begint (ook) bij de Soomerwegh.

Op een hete zaterdag in juni gingen vrijwilligers van Plogging Castricum op pad om het Willem de Rijkeplantsoen en een deel van de Soomerwegh onder handen te nemen. Ze raapten honderden peuken bij de bankjes en uit de goot langs de weg. ,,Mensen hebben blijkbaar geen idee wat ze aanrichten met hun gedrag. Onverschillig voor de gevolgen gewoon hun asbak legen als ze bij het stoplicht stilstaan, een peuk het raampje uitschieten omdat de asbak vol is… en weer verder gassen’’, aldus de vrijwilligers van Plogging Castricum.

Ook bij hangplekken voor jongeren, bij bushaltes en voor het NS-station is de grond vaak bezaaid met peuken. Het is lastig, arbeidsintensief en daarmee voor de gemeente enorm duur om dit op te ruimen. Bewoners van Castricum kunnen het dus niet aan de gemeente overlaten, maar hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. Wel pleit Plogging Castricum voor meer peukentegels of asbakken aan prullenbakken op bepaalde plekken.

Twee op de drie peuken belandt in het milieu

In Nederland worden elk jaar zo’n tien miljard sigaretten verkocht. Naar schatting worden twee op drie plastic filters op de grond of in het water gedumpt. Ze zijn klein, maar absoluut niet onschuldig. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren. Het sigarettenfilter is – in aantal – de grootste vorm van plasticvervuiling wereldwijd.

Zaterdag 1 juli was internationale Peukenopruimdag. Op ruim zeventig plaatsen in Nederland deden mensen mee met de vijfde editie van Plastic PeukMeuk. Meer  dan dertien landen sloten aan. De actie van het Plastic Peuken Collectief ging om meer dan opruimen alleen. Deelnemers roepen op tot een internationaal verbod op plastic sigarettenfilters. Want de vraag is: blijven we sigarettenfilters rapen? Of schaffen we ze af?

Wil je ook mee met Plogging Castricum? De eerstvolgende opruimacties zijn op 31 juli na het Uit je Bak Festival en 13 augustus tijdens de Beach Clean Up. (Foto’s: aangeleverd)