Ploggen met gebruik van de app HelemaalGroen

Bakkum – Karen Faber (59) woont in Bakkum, was lange tijd docent geschiedenis en werkt nu bij vereniging Milieudefensie. Ze plogt al jaren en gebruikt sinds kort de app HelemaalGroen, getipt door een collega-raper. Een plogger jogt én raapt tegelijkertijd zwerfafval. Karen vindt het motiverend om via de app te kunnen zien waar anderen actief geweest zijn. Het geeft haar het gevoel niet de enige te zijn die dit werk doet. De app vindt ze daarom een supergoed burgerinitiatief van Jaap de Boer uit Geesteren (Achterhoek).

Het ploggen doet Karen voor de vogels en dieren in zee, dus niet voor ‘opgeruimd staat netjes’ maar voor de natuur. Ze wil voorkomen dat vogel- en vissenmagen vol met plastic komen te zitten en ervoor zorgen dat de Plastic Soup niet nóg groter wordt. Namens GroenLinks coördineert ze Plogging Castricum, een groep die om de maand een zaterdagmiddag aan de slag gaat. Iedereen is welkom om mee te doen. Bij de gemeentereiniging lenen ze plogstokken en kregen ze een afvalpasje om het verzamelde zwerfvuil gratis kwijt te kunnen. Heel goed geregeld!

Ervaringen en wensen

Extra blij wordt Karen als het lukt om iets onmogelijks te pakken te krijgen, zoals een plastic zak die al dagen boven in een boom aan een tak wappert. Of een plastic fles die al decennia onder het zand ligt maar door storm of springvloed bloot is komen te liggen op een hoge, lastige plek in het duingebied. Het is een sport om ook het kleinste stukje plastic tóch niet over het hoofd te zien. Hoe kleiner, des te riskanter het is voor vogels. En natuurlijk is het altijd leuk als mensen complimenten geven en dat gebeurt regelmatig. Karen hoopt dat mensen hun gedrag aanpassen en zorgen voor minder zwerfafval. Haar grootste wens is betere wet- en regelgeving, waardoor minder plastic verpakkingen en sigarettenfilters worden geproduceerd. Dan pak je de bron van de vervuiling aan.

Zo werkt HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie (app.helemaalgroen.nl). De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de 13.252 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. Iedereen kan meedoen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel; je bepaalt zelf de route, zodat het nooit verveelt. De gemeente Castricum telt nu 18 deelnemers bij ANBI-stichting HelemaalGroen. (Foto: aangeleverd)