Pilotproject ‘Kleren maken de vrouw’ van start

Castricum – Afgelopen maand is het project ‘Kleren maken de vrouw’ van start gegaan. Vrouwen met een migratieachtergrond krijgen naailes van twee professionele coupeuses. Niet alleen leren ze zo naaien, ook krijgen ze onze taal sneller onder de knie en hebben ze een plek om elkaar te ontmoeten.

Shala is een vrouw uit Kabul. Met haar gezinsleden (man en twee kinderen) is ze in 2021 vanuit Afghanistan naar Nederland gekomen. Voor haar inburgering volgt ze de taalcursus aan de Bakkummerstraat bij JAR. Shala kwam met haar zoon en man bij Rinske van de modevakschool (in dezelfde straat als de taalschool) voor informatie. ‘Geen geld, geen les’ was te kort door de bocht, dus werd een oplossing gezocht. Stichting Noodfonds Castricum maakte de aanschaf van een goede tweedehands naaimachine mogelijk en Shala mocht bij Rinske starten met haar lessen zonder betaling. Al snel waren er medecursisten die hulp boden met stoffen en garens. Kortom, Shala was snel onderdeel van de modevakclub.

Natuurlijk prikkelde dit de medecursisten op de taalles, toen zij hoorden van de naailes. Door het gesprek over dit onderwerp kwam er contact met Welzijn Castricum. Esther Boehmer, projectleider bij die organisatie, is gestart met het maken van een plan. Het plan werd ingediend bij de gemeente Castricum en ja hoor; succes. Er werden middelen ter beschikking gesteld om de pilotstart mogelijk te maken. Rinske, die haar modevakschool heeft overgedragen aan Chandra Raghosing, ging in overleg met Chandra. Nu zetten zij samen de schouders eronder om de pilot tot een succes te maken.

Zoeken naar tweedehands naaimachines

Om je het naaivak eigen te maken, dien je niet alleen de machine te kunnen besturen. De leraressen, Chandra en Rinske, zullen ook mondelinge toelichten waar de aandacht van de cursist op gevestigd moet zijn en ze kennis laten maken met het tekenen van patronen. Na tweeëneenhalf uur les in het atelier is het noodzakelijk dat er thuis ook wordt gewerkt. Dit laatste is ook de aanleiding voor het zoeken naar goede tweedehands naaimachines, waar de leraressen wel weg mee weten. Ook het Noodfonds is bereid om ondersteuning te geven bij de aankoop van de machines indien de subsidie toch niet voldoende blijkt. Het voordeel van de cursus is dat het leren van de taal gelijk op gaat met de goede begeleiding.

Bij Couture Class Chandra wordt lesgegeven in het mode- en naaivak en bij Rinske zelfs in patroontekenen en ontwerpen. Naast het feit dat er dames zijn die al langer dan twintig jaar cursist zijn, hetgeen ontstaan is uit de sociale omgeving die gecreëerd wordt in de cursusgroepen, is het interessant om te zien dat cursisten niet alleen hoog en/of normaal zijn opgeleid, maar dat ook de leeftijd varieert van 25 tot 85 jaar! Dat Chandra en Rinske deze pilot steunen, komt mede door hun enthousiasme voor het mode- en naaivak. Samen met Esther Boehmer hopen zij dan ook dit project tot een succes te brengen met vervolg voor vele anderen. Meer informatie of deelnemen? Mail naar e.boehmer@welzijncastricum.nl of bel 0251 656562. (Foto: aangeleverd)