Piet en Jo van der Kolk trouwden en stemden op dezelfde dag

Akersloot – Het zal niet vaak gebeuren dat je trouwdag en de landelijke verkiezingen op dezelfde dag vallen. Het overkwam Piet en Jo van der Kolk. Ze trouwden op 15 mei 1963, de dag waarop de landelijke Tweede Kamerverkiezingen werden gehouden. Ze kwamen beiden uit een tuindersgezin en dat betekende dat ze elkaar en boer Koekoek trouw zworen.

Door Henk de Reus

Piet (geboren in Heemskerk) en Jo (geboren in Egmond-Binnen) zagen beiden in 1937 het levenslicht. Toen Piet geboren werd kon Jo nog maar net kruipen. Het gezin van Jo bestond uit negen en dat van Piet uit zes kinderen. Beiden komen uit een tuindersgezin. Jo: ,,Ik zei altijd dat ik nooit met een tuinder zou trouwen en nu lig ik er al zestig jaar naast.’’

Dansen

Piet (85) en Jo (86) zagen elkaar voor het eerst op de dansvloer in Egmond aan den Hoef. Piet: ,,We zijn elkaar hierna nooit meer uit het oog verloren.’’ Jo kan zich de eerste kennismaking nog goed herinneren. ,,Meestal hadden de jongens vooraf wel een meisje op het oog dat ze ten dans wilden vragen. Ze stonden al in de startblokken nog voordat de muziek begon. Piet kon lekker dansen en hij zag er niet onsoortig uit. Hij had ook een vlotte babbel en kon overtuigend praten.’’ Piet viel voor vrouwelijk schoon en dus op Jo. ,,Ze zag er mooi en verzorgd uit en dat is nog steeds zo.’’ Jo reageert laconiek. ,,Ach Jôh, overdrijf toch niet altijd zo.’’ Ze typeert hun beider karakter. ,,Piet is bloedserieus en ik ben een gangmakertje.’’

Trouwen/kinderen

Het stel had drieënhalf jaar verkering voordat ze trouwden. Piet: ,,Het was in die tijd moeilijk om aan een woning te komen. Toen mijn vader op een gegeven moment uit Heemskerk vertrok en deze woning in Akersloot kocht was het woonruimteprobleem opgelost. M’n broer en ik werden meteen vennoot in het bedrijf. Minpuntje was wel dat grond hier veel minder geschikt is voor tuinbouw. Als het flink regent blijft het water nog heel lang staan en verzuipt de hele boel.’’

Piet en Jo van der Kolk op hun trouwdag op 15 mei 1963. (Foto: aangeleverd)

De huwelijksvoltrekking vond plaats op 15 mei 1963, de dag van de landelijk Tweede Kamerverkiezingen. Piet: ,,Als je niet stemt, moet je ook achteraf geen commentaar hebben als dingen niet naar je zin gaan. De mogelijkheid om te stemmen wilden we dan ook niet voorbij laten gaan.’’

Het trouwen en stemmen werd nog wel een puzzeltje. Piet stemde vroeg in de ochtend in Heemskerk en haalde hierna Jo in Egmond-Binnen op om samen naar het stadhuis te gaan. Toen het feest ’s middags in volle gang was, kneep Jo er snel even tussenuit om iets verderop in de straat haar stem uit te brengen. Omdat ze haar trouwjapon droeg wist men in het stemlokaal meteen hoe laat het was. Piet en Jo kregen twee kinderen en hebben inmiddels vijf kleinkinderen.

Werk

Piet heeft altijd in de tuinbouw gezeten. Hij had een gemengd bedrijf en kweekte lelies, chrysanten en groenten. Jo stopte met werken toen ze trouwden. Dat ging zo in die tijd. Piet: ,,Het is achteraf wel jammer want Jo heeft zoveel talenten. Ze heeft mij altijd in het werk en mijn hobby’s gesteund.’’ ‘Genoeg veren voor vandaag’, zie je Jo denken. Elke keer als hij de loftrompet over Jo steekt kijkt Piet de verslaggever strak aan en worden zijn ogen wat vochtig.

Passies

Piet heeft drie passies: sporten, z’n vrouw en de paardensport. Het eerste deed hij altijd na het werk. Hij wilde graag gaan wielrennen, maar dit mocht hij niet van z’n vader. Toen is hij op voetbal gegaan. Als Piet eenmaal ergens aan begint gaat hij er voor de volle 100% voor. Om aan z’n conditie te werken rende hij in z’n verkeringstijd vanuit Heemskerk hardlopend naar Egmond-Binnen om Jo op te zoeken. Piet voetbalde niet onverdienstelijk bij ADO ’20 en werd later jeugdtrainer bij Meervogels.

17-6-1979: Piet beloont zijn zelf gefokte en getrainde hengst Sam Hollyrood nadat hij de prijs voor driejarigen heeft gewonnen. (Foto: aangeleverd)

De paardensport deed hij er vijftig jaar lang als hobby bij. Hij trainde paarden die meededen aan harddraverijwedstrijden en behaalde hiermee veel successen, ook nationaal. Ook fokte hij zelf paarden voor deze discipline. Zowel de baansuccessen als het fokken leverden hem aardige bijverdiensten op. Deze waren welkom als het met het bedrijf even wat slechter ging. Hij was regelmatig op de drafbaan in Alkmaar te vinden.

Piet heeft zijn hobby afgelopen januari helaas moeten loslaten en zijn laatste paard verkocht. Dat was geen gemakkelijke beslissing want hij was erg aan zijn hobby verknocht. Het kost hem moeite om het ontstane gat in te vullen. Hij is blij dat hij z’n levensmaatje Jo nog heeft. en hij prijst zich erg gelukkig met haar.

Gezondheid

Het stel verkeert nog in redelijke gezondheid, hoewel de mankementjes zich langzaamaan aandienen. Piet heeft er moeite mee dat hij bepaalde dingen niet meer kan, maar samen maken ze het beste van.

Piet en Jo vierden hun diamanten huwelijksfeest afgelopen zondag met familie, vrienden en kennissen bij Johanna’s Hof. Op maandagochtend is locoburgemeester Roel Beems langs geweest om het paar te feliciteren.