Petitie voor een duurzaam en eerlijk Castricum

Castricum – Transitie Castricum heeft samen met Extinction Rebellion Castricum een petitie opgezet om te pleiten voor een duurzame en eerlijke samenleving. De gedachte achter het initiatief is dat het gemeentebestuur na de coronacrisis niet terug moet vallen in dezelfde situatie als voorheen, maar juist een stap voorwaarts moet zetten om de aarde voor uitputting te behoeden.

De coronacrisis heeft volgens de initiatiefnemers laten zien hoe kwetsbaar we zijn, maar ook hoe groot de saamhorigheid is als het erop aankomt. ,,We zien ook dat er minder vliegtuigen overvliegen, dat ouders en kinderen weer meer tijd met elkaar doorbrengen, verlangen weer naar echt contact en we erkennen de echte essentiële beroepen in onze samenleving. En we zien tot slot dat de overheid ingrijpende maatregelen durft door te voeren als de nood hoog is.’’ In de petitie wordt gevraagd om de klimaatcrisis uit te roepen en haast te maken met de energietransitie.

Die zou volgens Transitie Castricum en Extince Rebellion Castricum net zo grootschalig moeten worden aangepakt als de coronamaatregelen. Ook het stimuleren van lokale ondernemers en producten wordt middels de petitie aangemoedigd. Dat geldt ook behoud en herstel van natuur en biodiversiteit. ,,Van een overheid mogen we minimaal verwachten dat zij zorgt voor een veilige en duurzame wereld. Op onze steun daarbij kan de gemeente rekenen!’’ Via http://transitiecastricum.nl/ kan de petitie worden gevonden. Begin deze week was de petitie al 250 keer getekend.