Peter Samuel schrijft nieuw boek:’Good Old & Still Young’

“Eens maar nooit meer!”, kopte Dagblad Kennemerland boven een artikel, gewijd aan Jubileumboek 75 jaar Vitesse’22 uit Castricum. Dat was ruim twee decennia geleden. Auteur Peter Samuel (72), indertijd tegenover de Puikman wonend, bezigde die woorden na het afronden van de pittige klus. Met clubadepten Jan de Nijs en Andries van Eecklenburg bracht hij de uitgave in kleuren- en zwartwitfoto’s over de historie van de Castricumse voetbalclub tot stand. Het boek werd een succes, menig Vitessenaar bezit het.

Samuel verhuisde naar Limmen, waar hij inmiddels ruim tien jaar woont, en schreef nieuwe boeken. Onder meer de bundel reis- en fictieverhalen ‘Ervoor, Erna’ en de klucht over clustergekloot ‘MoeilijkeMan vs. MeijerMans’. Zij zagen via Uitgever Kirjaboek uit Hoogwoud het daglicht.

In september a.s. verschijnt het nieuwste werk van de Limmenaar, die al zijn hele leven met interesse voor voetbal is behept. Ooit in Amsterdam als pukkie begonnen, daarna zijn voetballoopbaan in Hilversum voortgezet. Als spits speelde hij in HC&FC Victoria 1893 nog tegen onder anderen Abe Lenstra, Tinus Bosselaar en Loek Biesbroeck. Dat was ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Hilversumse derde klasser.

Waar zijn oude vereniging het adagium ‘Good Old’ draagt, heeft Samuel na tientallen jaren via internet contact met good old ‘oude maten’ opgenomen. Daardoor geïnspireerd is hij bij Victoria (nu zaterdag eerste klasse) gaan kijken voor de wedstrijd tegen zijn eerste club Wartburgia uit Amsterdam. Dit inspireerde hem tot het schrijven van artikelen voor het clubblad van de ‘Good Old’. Deze schrijfsels werden door de lezers zo gewaardeerd, dat het de inwoner van Limmen tot een nieuw boek prikkelde.

Zijn jeugdtijd met kampioenschappen, gewonnen toernooien en reisjes naar het buitenland, het komt allemaal aan de orde. Ook zijn proefwedstrijd bij Ajax en zijn mooiste herinnering, die tegen Oranje Oud-internationals. Samuel schrijft over het 75 Jaar-jubileumfeest bij Vitesse’22 en over zijn ontmoeting op de Alkmaarse drafbaan met jockey Fred Handelaar, 25 keer nationaal kampioen, tevens oud-Victoriaans voetballertje.

Dat Samuel het voetbal in bredere zin volgt, komt in zijn boek eveneens tot uiting. Nationale toppers Abe Lenstra, Faas Wilkes en Johan Cruijff krijgen aandacht, maar ook spelers als Pelé en Sandro Mazzola (van Inter Milaan) worden beschreven.

Naar voetbalwedstrijden in stadions gaat de schrijver niet zo vaak, maar hij bezoekt wel het Bernabeú-stadion in Madrid, het San Siro in Milaan en Maracanã in Rio de Janeiro. Kortom, de verhalen zijn voor iedere voetballiefhebber lezenswaardig.

De titel van het boek – ‘Good Old & Still Young’ – is afgeleid van zijn aloude HC & FC Victoria uit 1893, maar slaat bovendien op de schrijver zelf en op een trio oude makkers, die hij als uitmuntende voetballers en clubmensen voor het voetlicht haalt. ‘Trio toptroeven’ noemt Samuel dat drietal, twee van 70 en één van 79 jaren jong, waarvan één bij Ajax Amsterdam onder contract heeft gestaan.

Op zaterdag 6 oktober organiseert Victoria Hilversum zijn feestdag met wedstrijden, reünie en feestavond. Tijdens de daags voorafgaande receptie overhandigt de club het eerste exemplaar van het Jubileumboek 125 Jaar, vooral fotoboek, aan burgemeester Broertjes van Hilversum.

Peter Samuel krijgt tijdens de reünie de gelegenheid zíjn boek ‘Good Old & Still Young’ te presenteren. Het proefexemplaar is al in zijn bezit en hij is er trots op. “Eens maar nooit meer” zal hij niet zo snel meer in de mond nemen. Met veel plezier heeft hij namelijk ook deze fraaie uitgave tot stand gebracht.

(‘Good Old & Still Young’ door Peter Samuel – zwartwit en kleurenfoto’s, 181 pagina’s – is via internet verkrijgbaar bij uitgever kirjaboek ad 17,50 euro – www.kirjaboek.nl)