Paulien presenteert boekje met tuinvogelverhalen

Limmen – Tuinvogelconsulent Paulien van Tol schreef vanuit deze vrijwilligersfunctie bij Vogelbescherming Nederland haar ervaringen op in korte verhaaltjes die enthousiast werden begroet op haar Facebookpagina. Het resulteerde in het grappige boekje ‘Tuinvogelverhalen’ dat op 20 november wordt gepresenteerd en vanaf die datum verkrijgbaar is.

Door Hans Boot

Alhoewel Paulien van Tol (1962) uit Limmen al van kinds af aan is geïnteresseerd in vogels en alles wat met de natuur te maken heeft, had ze allerlei andere bezigheden voor ze aan de slag ging als vrijwilliger bij Vogelbescherming Nederland, zoals ze vertelt: ,,Eerst heb ik een aantal jaren gewerkt als zelfstandig illustrator voor onder andere tijdschriften en kinderboekjes. Daarna was ik actief in de thuiszorg en vrijwilligerswerk. Ruim twee jaar geleden was Vogelbescherming Nederland op zoek naar tuinvogelconsulenten, waarvoor ik mij aanmeldde. Deze functie houdt in dat je op aanvraag bij mensen thuis komt om hen te adviseren over een vogelvriendelijke tuininrichting, waar biodiversiteit het trefwoord is.’’

Facebook

De Limmense vogelliefhebber legt uit hoe een en ander in zijn werk gaat: ,,Degenen die een aanvraag indienen bij Vogelbescherming Nederland om advies te krijgen, kunnen op hun website zien bij wie ze moeten zijn via de postcode van hun adres en met de betreffende consulent een afspraak maken. Zo omvat mijn gebied Castricum en omstreken.’’

Over de aanleiding voor haar boekje zegt Paulien: ,,Op een gegeven moment werd vanuit Vogelbescherming Nederland aan de consulenten gevraagd of ze persoonlijke ervaringen met vogels in eigen tuin wilden delen op Facebook. Dat ben ik gaan doen in de vorm van korte verhaaltjes. Daarop kreeg ik hele leuke reacties op mijn Facebookpagina ‘Tuinvogelverhalen’. Inmiddels heb ik meer dan vijfhonderd volgers. Nadat iemand liet weten dat hij een boekje voelde aankomen en omdat ik zelf ook al een tijdje met dat idee speelde, vond ik dat ik de koe maar eens bij de horens moest vatten en ben begonnen met schrijven, wat ik met heel veel plezier heb gedaan.’’

Bestellen

Volgens Paulien gaat het in haar boekje niet alleen om nuttige informatie: ,,Ik heb geprobeerd de verhaaltjes op een luchtige en een humoristische manier te vertellen om op die manier de aandacht van de lezers vast te houden. Ook de titels moeten nieuwsgierigheid opwekken. Die luiden bijvoorbeeld ‘Pezige pimpeltjes’, ‘Hijgertjes’ of ‘Koliborstje’. Verder heb ik alle illustraties gemaakt, waarbij mijn beroepservaring natuurlijk goed van pas kwam.’’

Over de uitgave van ‘Tuinvogelverhalen’ laat de schrijfster weten: ,,De boekjes zijn uitgegeven in eigen beheer en te bestellen bij mij, alle boekwinkels of via internet. Na de presentatie op 20 november is het boekje bij deze adressen verkrijgbaar. Belangstellenden die het bij mij willen bestellen kunnen dat doen via een mail naar paulienz@hotmail.nl.’’