Patricia Bleeker verlaat Clusius College

Castricum – Na zeven jaar neemt directeur Patricia Bleeker afscheid van het Clusius College. Ze is vol lof over de school, maar ging toch op zoek naar een nieuwe uitdaging, omdat ze ook zelf altijd wil bijleren.

Door Hans Boot

Patricia Bleeker (1969) vertelt desgevraagd dat zij een ruime ervaring in het onderwijs heeft: ,,Ik ben in 1991 begonnen als docent lichamelijke opvoeding op het Jac. P. Thijsse College en ging daar na twaalf jaar weg als afdelingsleider. Vervolgens ging ik als leidinggevende aan de slag bij het politiekorps Noord-Holland Noord. Daarna werd ik manager van de opleiding welzijn, sport en beweging op het Horizon College in Alkmaar. In 2014 volgde ik Wim Huiberts op als directeur van het Clusius.”

Los van alle coronaperikelen heeft Patricia in de loop der jaren veel zien veranderen in het onderwijs: ,,We hebben in onze regio te maken met krimp, oftewel een terugloop van het aantal leerlingen. Daarnaast is vergrijzing van het onderwijspersoneel aan de orde, waardoor het lastiger is om goede vervangers te krijgen voor mensen die met pensioen gaan. Verder staan de IT-innovaties in het onderwijs ook niet stil. Daardoor hebben de leerlingen veel meer mogelijkheden gekregen om kennis te vergaren, maar het betekent ook dat ze sneller zijn afgeleid. Dit alles vraagt erom dat je het instituut school steeds tegen het licht moet houden en je moet meebewegen met de motivatiecurve.”

Plezier

Op de vraag hoe je het Clusius College zou kunnen omschrijven, antwoordt Patricia: ,,In de eerste plaats is het een veilige school, waarin de leerlingen centraal staan. Zij worden ook behandeld door de docenten alsof het hun eigen kinderen zijn. Door het profiel groen krijgen de kinderen meer kennis van de natuur, dat ertoe bijdraagt dat zij zich socialer opstellen. Het is ook opvallend dat wij ondanks de krimp voor aankomend jaar meer aanmeldingen dan ooit hebben.”

En over haar collega’s zegt Patricia: ,,Bij alle medewerkers staat plezier hoog in het vaandel en ze werken hier graag. Dat is maar goed ook, want een leerling leert nu eenmaal het meest van een gelukkige leraar.”

Predicaten

Patricia solliciteerde naar de functie van rector van het Stedelijk Dalton College in Alkmaar en werd ook benoemd. Deze stap licht ze als volgt toe: ,,Mijn opdracht is hier naar mijn idee wel vervuld. Daarnaast ben ik iemand die nog steeds graag wil leren. Bovendien hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen aan een brede scholengemeenschap met de richtingen vmbo tot en met atheneum.”

De scheidende directeur bevestigt vervolgens dat ze veel gaat missen: ,,Dat geldt natuurlijk voor de school, het team, de leerlingen en de ouders. Ik koester ook bijzondere herinneringen aan de diploma-uitreikingen, onze eigen film, de (ver)bouw en alle predicaten die we hebben binnengehaald, zoals Eco-Schools, Excellente School en de Gezonde Schoolkantine.”

Na de mededeling dat Erik de Boer, de huidige directeur van een vmbo-school uit Leiden, haar opvolgt, meldt Patricia over haar afscheid: ,,Dat wordt gevierd met externe partners op 7 juli en met personeel een dag later. Door het derde examentijdvak vanwege corona is dan vrijdag 16 juli mijn allerlaatste werkdag.” (Foto: Hans Boot)