Parnassia schenkt duizenden boompjes voor klimaat en biodiversiteit

Castricum – Afgelopen donderdag heeft een groep vrijwilligers van MeerBomenNu in een bos op het terrein van Duin en Bosch 2600 zaailingen geoogst om elders uit te planten. Het terrein werd ter beschikking gesteld door de Parnassia Groep. In het bos stond een overdaad aan zaailingen van bijvoorbeeld kardinaalsmuts, Europese vogelkers, zomereik, ribes en meidoorn. Deze zaailingen hebben in het bos geen kans om uit te groeien tot een volwassen bos of struik.

Duizenden zaailingen in de kar van MeerBomenNU, onderweg naar een nieuwe plek om uit te groeien tot een volwassen boom.
(Foto: aangeleverd)

Feestje

De boompjes werden geoogst door vrijwilligers, waaronder opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Er waren ook vrijwilligers aanwezig van Transitie Castricum, CALorie, de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Uiteraard werden alle coronamaatregelen in acht genomen. Initiatiefnemer Franke van der Laan van Stichting MeerGroen kwam met materiaal en veel kennis van zaken. De kinderen pikten het goed op, waarbij ook de (groot)ouders een rol speelden. Op deze manier kunnen ze spelend kennismaken met de natuur en het belang daarvan.

Oma Patty en haar kleinkinderen Merel en Pim hebben tientallen zaailingen geoogst.
(Foto: aangeleverd)

Waar planten?

De plek voor de geoogste zaailingen is al bekend. Er zijn bij MeerBomenNu meer dan één miljoen bomen en struiken aangevraagd. Veelal door boeren die rondom hun boerenerf meer groen willen planten, maar ook gemeenten, scholen en voedselbossen hebben veel bomen aangevraagd.

Biodiversiteit en klimaat

Door zaailingen op een andere locatie te planten, ontstaan nieuwe plekken voor dieren om te leven en te schuilen. Ook leveren de bomen voedsel voor veel dieren waaronder vogels, eekhoorns en insecten. Dit is erg belangrijk omdat de biodiversiteit de afgelopen twintig jaar enorm afgenomen is. Ook zorgen bomen en struiken voor schonere lucht en leggen ze CO2 vast. Daardoor is het planten van bomen ook een goede manier om klimaatverandering tegen te gaan. En er zijn nog meer positieve eigenschappen van bomen: ze houden vocht vast en geven schaduw in droge hete zomers.

Ook meer groen in je tuin?

MeerBomenNu geeft op 13 maart allerlei verschillende boompjes en struikjes weg. Ze zijn af te halen in de bomenhub aan de Duin en Boschweg (bij de kruising met de Zanderijweg). Wie een boompje wil komen halen, kan dit via bomen@transitiecastricum.nl aanmelden. Via hetzelfde mailadres kunnen ook nieuwe vrijwilligers zich aanmelden.