‘Parkeeraccommodatie strand voldoet niet meer’

Castricum – Het kon niet uitblijven. Door de hittegolf en de vele thuisblijvende vakantiegangers slibden wegen en stallingen rond het strand de afgelopen dagen al vroeg vol en is de situatie nauwelijks in de hand te houden.

Naast de maatregelen die voor het stallen van fietsen zijn genomen, deed zich afgelopen vrijdag een nieuw knelpunt voor dat de nodige reacties op Facebook tot gevolg had. Omdat er in de stallingen op en onder het strandplateau geen plaats meer was voor scooters, gaf de gemeente toestemming om deze op het wandelpad tussen het plateau en het begin van De Kluft (Van Oldenborghweg) te plaatsen. Het resultaat laat zich raden: voor wandelaars en met name bezitters van bolder- of kinderwagens werd de doorgang zodanig beperkt dat ze moesten uitwijken naar de rijweg.

De Kluft rond 1970 met nog een maagdelijk voetpad. (Foto: Oud-Castricum)

Verouderd

De volgende dag leek er volgens een toezichthouder sprake te zijn van een aanmerkelijke verbetering: ,,De scooters stonden gisteren dwars op het voetpad, maar mogen nu alleen in de lengterichting van de Zeeweg worden gestald op plekken waar het pad smaller is. Op dit moment (14.00 uur) valt de drukte nog mee, maar dat komt omdat een groot deel van de jongeren nog moet komen. We hebben natuurlijk ook te maken met een enorme toename van het aantal scooters onder de jeugd.”

Een plausibele reden dus voor het geconstateerde ongemak. Desondanks is de conclusie dat de parkeeraccommodatie van Castricum aan Zee sterk verouderd is en totaal niet meer voldoet aan de steeds groter wordende vraag. Wat dat betreft roept een foto van zo’n vijftig jaar geleden het verlangen naar vroegere tijden weer eens op. Het parkeerprobleem voor auto’s kondigde zich toen weliswaar al aan, maar het fiets- en voetpad langs de Zeeweg werden alleen gebruikt voor hun oorspronkelijke bestemming. (Tekst + Foto boven: Hans Boot)