Paralympiër Rogier zwemt naar goud, feest op camping Het Zonnige Veld

Castricum – Martin en Marjan Dorsman hadden er met spanning naar uitgekeken. Afgelopen donderdag fikste hun nagenoeg blinde zoon Rogier (22) het. In Tokio won hij goud tijdens de finale 400 meter vrije slag. Dit werd, samen met dochter Elise, op camping Het Zonnige veld gevierd. De andere campinggasten vierden het mee.

Door Henk de Reus

De voortent van de caravan is al een week met vlaggetjes met de tekst ‘Go, go, go Rogier’ versierd. Hierdoor weten de andere campinggasten waar het de komende dagen bij de familie Dorsman om spant. Iedereen leeft mee met paralympiër Rogier die in Tokio bij het zwemmen voor goud gaat.

Wifi

Esther Beentjes, mede-eigenaar van de camping, had de familie een andere staanplaats op de camping willen aanbieden omdat ze vlak bij het toiletgebouw precies op de wind stonden. ,,Toen er elders een plaats vrij kwam en ik hen deze aanbood wilden ze toch op de oorspronkelijke plek blijven staan. De reden? De wifi was er zo goed. Ze waren bang dat ze op de nieuwe plek de verrichtingen van Rogier niet goed konden volgen.” ’s Nachts in de caravan werden de series, voorafgaande aan de finale, steeds bekeken. Toen de finale afgelopen donderdag om 11.10 uur plaatsvond bevond het gezin zich in hun woonplaats Heerjansdam. Niet omdat het wifi signaal daar nog beter was, maar in verband met de 88ste verjaardag van Rogiers oma. Het hele gezin zat met spanning bij oma op de bank te kijken toen het erop aankwam. Het huis was te klein toen Rogier de gouden plak won.

Erfelijke oogziekte

Marjan: ,,Rogier zwemt al vanaf zijn zesde. Op zijn twaalfde kon hij ’s nachts van het ene op het andere moment niet meer zien. Hij zei dat het net was of hij door een beslagen raam keek. Vele onderzoeken later bleek hij de oogziekte choröideremie hebben. Dit is een genetische oogziekte die doorgaans tussen het veertigste en vijftigste levensjaar ontstaat en waar niets aan te doen is. Het zicht gaat alleen maar verder achteruit. Rogier had dubbele pech want hij heeft ook nog een aandoening aan een oogzenuw. Het gaat om de OPA-1 genafwijking. Hij is de enige in Nederland met deze combinatie.” Martin zegt dat Rogier 1 tot 2 procent zicht heeft.

Felicitaties

Tijdens het interview lopen er meerdere campinggasten langs de caravan die allemaal hun duim opsteken of ‘Wat heeft hij het goed gedaan, hè?’ roepen. ,,Ja, de betrokkenheid van de campinggasten is hier geweldig”, zegt Martin. ,,Toen we gisteren vanuit Heerjansdam hier aankwamen stonden ze al bij de poort om ons te feliciteren. Dit ging de hele dag door. Zo leuk!” Het gezin staat inmiddels twee weken op de camping en gaat binnenkort weer huiswaarts. Hier kunnen ze de andere prestaties van Rogier volgen, want hij komt nog meer in actie. Zaterdag staat de 100 meter rugslag op het programma. Het zal vast weer billenknijpen worden.

Op de foto:
Martin, Elise en Marjan Dorsman vieren het succes van Rogier. Inzet: Rogier tijdens de huldiging. (Foto: Henk de Reus)