Paddenbeschermers gezocht

Castricum – Elk jaar trekken veel padden, kikkers en salamanders uit de bossen en duinen naar sloot en plas om zich voort te planten. Er worden helaas nog steeds veel amfibieën doodgereden. Ook in Castricum zijn ze op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen de padden te beschermen.

Start van de trek vroeg dit jaar?
De amfibieëntrek vindt ’s avonds in de schemering plaats en duurt tot in april. Het is elk jaar weer spannend wanneer de trek gaat beginnen. De temperatuur moet ‘s nachts boven de zes graden zijn en ook de luchtvochtigheid moet hoog zijn. Een beetje regen vinden ze ideaal. Meestal ligt de start van het paddenseizoen tussen 15 februari en begin maart. De trek zou bij deze zachte winter weleens eerder kunnen beginnen. De eerste dieren zijn al gesignaleerd.

Gaaswerk herstellen en emmers legen
Begin februari beginnen de meeste paddenwerkgroepen met hun werk. Eerst is dat het ingraven van gaas en emmers langs wegen. Dit is nodig om de dieren op te vangen zodat ze niet de weg oversteken. Dit kost één tot twee en een half uur. Dan is het afwachten tot de amfibieëntrek begint. De emmers worden dan ’s avonds en ‘s morgens geleegd. Daarvoor zijn mensen nodig die dit eenmaal per week willen doen. Aanmelden kan bij de coördinator in de buurt. Meer informatie op www.padden.nu en www.landschapnoordholland.nl/padden. (Foto: Jelle Harder)