Overhandiging eerste van vijfhonderd dinercheques

Foto boven:
Uitreiking eerste dinercheque. Voorste rij vlnr: Marja Jacobs (Buurtzorg Castricum), wethouder Paul Slettenhaar en Jan Sander (Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Castricum). Achterste rij: Wouter Dekker (Viva Zorggroep), burgemeester Toon Mans en Marjan Meijrink (Zorgbalans Castricum)

Castricum – Wethouder Paul Slettenhaar overhandigde afgelopen maandagmiddag de eerste dinercheque ter waarde van € 40,- aan Marja Jacobs van Buurtzorg Castricum. In totaal zullen er de komende tijd vijfhonderd cheques worden uitgedeeld aan kwetsbare mensen in Castricum, Limmen en Akersloot. Hierbij ligt de focus op alleenstaanden die via thuiszorgorganisaties hulp aan huis krijgen.

Initiatief

Het initiatief komt van de gemeente. In maart 2020 stelde de raad een bedrag beschikbaar voor inwoners, instellingen en ondernemers die het tijdens corona extra zwaar hebben. Dat zijn er veel in de gemeente. Zeker nu de feestdagen achter de rug zijn hebben thuiszorgcliënten en restauranthouders het extra zwaar.

Twee kanten

Bij de uitwerking van het idee is de plaatselijk horeca en Thuiszorg betrokken. Personen die de bon ontvangen kunnen een maaltijd bestellen bij een horecagelegenheid in de gemeente. Dat mag een maaltijd op elk gebied zijn: snacks, Chinees, pizza’s of eetcafé-eten.

De horecaondernemer die een bon als betaling van een thuiszorgcliënt krijgt kan de bon vervolgens opsturen naar de gemeente. De gemeente betaalt het bedrag dat op de bon staat uit aan de horecazaak. Op deze wijze snijdt het mes aan twee kanten en wordt de plaatselijke horeca ook gesteund. Tekst en foto: Henk de Reus