Ouders genieten nog het meest van zonovergoten Slootjesdag

Castricum – Nederland is een waterland. Ons kikkerlandje telt maar liefst 330.000 kilometer aan sloten! En als de waterkwaliteit op orde is, groeit en leeft er van alles in en rond die sloten. Dankzij de inspanningen van de gemeente, het waterschap, natuurorganisaties en boeren gaat het steeds beter met de waterkwaliteit. En dat is te merken. Tijdens de jaarlijkse IVN Slootjesdagen in juni valt er heel wat leven te ontdekken. Zo werd vorige week het waterleven in en rond de sloten achter het Ruiterhuys in Bakkum verkend.

Op het prachtig gelegen Jan Miessenlaantje met uitzicht op de graslanden van het natuurgebied Zeerijdtsdijkje hielpen de vrijwilligers van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) heel wat kinderen van de wal in de sloot. Met netjes, teiltjes en zoekkaartjes konden de deelnemers heel wat diertjes bewonderen: van groene kikkers, poelslakken en stekelbaarsjes tot waterschorpioenen. Dit jaar liet zelfs de geelgerande watertor zich even vangen. En zoals dat altijd gaat op zo’n slootjesdag, hadden de ouders misschien nog wel het meeste plezier.

Ook een keertje slootjevissen? Controleer wie de beheerder is en of je een vispas nodig hebt. Of doe mee met de volgende slootje- of poeltje-visactiviteiten van IVN. Kijk op www.ivn.nl/mkl voor meer informatie. (Foto: Susanne van Reenen)