‘Ouderen in beweging’ na de pilot door..?!

Castricum – Eind november blikte een flinke groep ouderen terug op het programma ‘Ouderen in beweging’ op een wel heel Castricumse plek, het Strandvondstenmuseum. Onder het genot van een zelfgemaakt stuk appeltaart spraken ze over wat het programma ze heeft gebracht en hoe ze het hebben ervaren.

„Ik heb het gevoel dat ik uit het moeras ben getrokken. Iedereen om me heen vertelde me dat ik maar moest accepteren dat ik steeds minder kon, maar ik merk dat ik me door het oefenen weer zekerder begin te voelen”, aldus Marij uit Akersloot. Deelnemer Gerard vertelt dat hij mee ging doen om gewoon meer onder de mensen te zijn. „Het voelde gelijk goed, laagdrempelig en buiten bewegen heb ik vroeger altijd veel gedaan.”

„De meeste ouderen werden getrokken door het buiten bewegen en het was een groot voordeel dat de groep niet te groot was om voldoende begeleiding te bieden en ook wat persoonlijke accenten te kunnen leggen in het oefenen”, vertelt fysiotherapeut Hester van Urk.

Het Olga Commandeur beweegplein bood in combinatie met het aanvullende oefenmateriaal veel mogelijkheden om te variëren en intensiveren, want dat geeft juist het gezondheidsvoordeel voor lichaam en geest. Voor de meeste deelnemers waren de aansluitende groepsbijeenkomsten ‘Gezond Actief Ouder Worden” nieuw. Ergotherapeut Martine Peek prikkelde de deelnemers om na te denken over wat voor hun belangrijk is (geweest) en hoe je zaken weer op kunt pakken desnoods met enige aanpassing. Dát is positief denken en de deelnemers inspireerden elkaar enorm. Er zijn veel nieuwe contacten gelegd en zelfs vriendschappen opgebouwd, bijvoorbeeld ouderen die elkaar opzoeken om samen een spelletje te doen.

De pilot van twee jaar met vier geslaagde trajecten bleek een succesformule met een groeiend aantal deelnemers en zelfs een tweede oefengroep bij zorginstelling de Santmark. „Het is goed om te horen dat ouderen er energie door krijgen en er echt naar uit kijken. Ouderen die anders steeds meer binnen zitten, meer lichamelijk ongemak krijgen en of zich somber gaan voelen. Dat zijn niet de ouderen die zich bij een sportschool aanmelden maar net dat zetje extra nodig hebben. We brengen het ouderenaanbod van stichting Welzijn onder de aandacht en attenderen op de buurtsportcoach die verder kan adviseren over een passende sport- of beweegactiviteit. Uiteindelijk is dit niet alleen voor de ouderen beter, maar ook zeer kostenbesparend”, glimlacht Hester.

Voor een vervolg in 2020 volgen er nog gesprekken tussen wethouders en raadslieden. Preventie is zeker een verantwoordelijkheid van de gemeente Castricum of dit nu via WMO of eenzaamheidsbestrijding gaat lopen. „Zonde als zo’n waardevol gemeenteprogramma stopt!” besluit Hester. (Foto: aangeleverd)