Oude pand Bakkerij Bakker onder sloophamer

Limmen – Tot voor kort was Bakkerij Bakker een begrip in Limmen en omgeving. Peter Bakker die het bedrijf in 1987 van z’n vader overnam vond het na 31 jaar welletjes en verkocht de zaak medio 2018. In de oorspronkelijke winkel aan de Dusseldorperweg werd tot die tijd het brood bereid. Binnenkort gaat het pand onder de sloophamer.

Door Henk de Reus

De start van Bakkerij Bakker was in 1955. De ouders van Peter, Cees en Riet Bakker, namen in dat jaar de bakkerij van Piet en Anne Breed over. De laatsten konden geen opvolger voor hun bedrijf, een bakkerij met een kleine winkel, aan de Dusseldorperweg, vinden. Limmen had in die tijd 3000 inwoners en zeven warme bakkers. Aan concurrentie ontbrak het dan ook niet. Gek genoeg zijn er nu twee bakkers in Limmen op een inwoneraantal van 7.400. De producten werden in die tijd nog allemaal handmatig en ambachtelijk gemaakt. De zaken liepen goed. In 1970 werd de winkel verbouwd en kwamen er nieuwe ovens. Ook werd het assortiment gebak en brood uitgebreid.

Vader Cees Bakker, toen nog werkzaam voor bakker Breed.

Voor de latere voortzetting van het bedrijf dachten Cees en Riet twee opties te hebben, zoon Wim en zoon Peter. Echter voor zoon Wim was een andere toekomst weggelegd. Hij werd priester. Peter zag het wel zitten om later de bakkerij over te nemen. Vader Cees zei wel eens gekscherend ‘Ik heb er een voor het geestelijke brood en een voor het lichamelijke brood’. Peter trad in dienst nadat hij eerst een jaar ervaring had opgedaan bij bakkerij Burgmeijer in Castricum. Hiervoor doorliep hij de LTS, afdeling consumptief. Peter (60) en Jola (59) trouwden in 1983. Toen Peters vader in 1987 een ongeluk kreeg namen hij en Jola het bedrijf over. Kort hierop volgde er opnieuw een verbouwing omdat het bedrijf gemoderniseerd en geautomatiseerd moest worden.

De winkel aan de Dusseldorperweg sinds de verbouwing in 1970.

Strategische keuze

Toen het winkelcentrum aan de Vuurbaak in 1993 verscheen vestigden Peter en Jola hier een tweede bakkerswinkel. Dit was een strategisch besluit. Peter: ,,Het was aanvankelijk onduidelijk wie en wat zich allemaal in het winkelcentrum zou gaan vestigen. Maar toen ik hoorde dat een bakker van buiten Limmen er een bakkerszaak wilde beginnen was de keuze snel gemaakt. Ik hoefde er geen concurrent bij.” De winkel aan de Dusseldorperweg bleef nog negen jaar bestaan. In 2002 verdween deze. Het pand werd toen alleen nog gebruikt als opslagruimte en voor het bereiden van producten die aan de Vuurbaak werden verkocht.

Peter Bakker bezig met het opbollen van Toscaanse bollen.

Stoppen

In juni 2018 verkochten Peter en Jola de winkel aan de Vuurbaak aan Piet Kerssens. Hieraan lagen meerdere redenen ten grondslag. Peter: ,,Ik stond voor belangrijke investeringen en wilde ook een stapje terug doen. Je wordt tenslotte toch wat ouder. Echter, voor mij was geen opvolger. Onze twee dochters en mijn zoon hebben een andere toekomst voor ogen. We vonden het een goed moment om te stoppen.” Kerssens nam het personeel over en Peter trad bij hem in loondienst. Op 2 maart van dit jaar werd het pand aan de Dusseldorperweg verkocht. De verkoop heeft een lang aanlooptraject gehad. Het pand krijgt waarschijnlijk een woonbestemming.

Terugblik

Peter en Jola blikken met plezier terug op de periode die achter hen ligt Jola:,,Nog steeds komen we mensen tegen die zeggen dat ze ons brood missen. Vooral ons elfgranenbrood en het sesam bruinbrood met het krokante korstje. Dat is toch wel leuk om te horen.” Peter vult haar aan. ,,Ik denk dat de liefde voor het vak, onze aandacht voor de klant en de goede kwaliteit grondstoffen van onze producten ons brood speciaal maakten. Ook waren mensen altijd gecharmeerd van onze spouwers. Dit zijn beschuitbollen met anijs. Je eet ze met roomboter en veel suiker. Deze werden altijd verkocht als het Limmer kermis was. Het vormde een goede ondergrond als je later op de kermis aan het bier ging. Bakker Breed verkocht deze al. Gelukkig heeft hij bij de overdracht van de zaak aan mijn ouders het recept op de binnenkant van een sigarendoosje geschreven. Piet Kerssens verkocht ze aanvankelijk niet, maar zijn winkelbedienden werden gek van het gezeur van klanten die spouwers wilden hebben. Nu zijn ze hier ook te krijgen.”

Peter en Jola hebben ook fijne herinneringen aan Koninginnedag in het jaar dat Limmen 1250 jaar bestond. De winkel liep toen helemaal vol met mensen in oude klederdracht, die voor de broodtafel kwamen. ,,Met de jaarmarkt kwam met altijd tompoezen en Parijse soezen bij ons halen”, zegt Peter.

Het vaste winkelteam voordat het bedrijf werd beëindigd. Van links naar rechts: Loes Nijman, Elma Achterberg, Brigitte Boon, Emmy Dirkson en Jola Bakker.

Sloophamer

Wat doet het met het stel nu het laatste stukje herinnering aan Bakkerij Bakker wordt gesloopt? Peter haalt de schouders op. ,,Eigenlijk niet zo veel”, zegt hij. Jola zegt dat het een emotioneel moment was toen de ovens in 2018 voor de laatste keer werden uitgezet. ,,Hiermee werd symbolisch het hart van de bakkerij stil gezet. Er zijn toen wel wat traantjes gevloeid. Tenslotte bepaalde de bakkerij een groot deel van ons leven. Ook de dag dat we bij de Vuurbaak stopten maakte diepe indruk. Naast cadeaus kregen we van onze vaste klanten een schrift vol met bedankjes, mooie herinneringen en lieve wensen voor de toekomst.”

Peter: ,,Voordat we de sleutel van het oude pand aan de Dusseldorperweg overdroegen zijn we nog met broers, zussen en hun kinderen door alle vertrekken gelopen om te kijken waar we toen sliepen, waar de woonkamer was en waar alle apparatuur had gestaan. Het was een soort afscheid voor ons. Broer Wim was ook speciaal gekomen. Hij keek voor de laatste keer vanuit het raam van zijn toenmalige slaapkamer naar de toren van de Corneliuskerk. Dit was destijds de plaats waar zijn roeping voor het priesterschap ontstond.” Peters moeder Riet had de verkoop wel zien aankomen, maar had er toch wel wat last van.

Nieuw start

Bij de vraag hoe het leven in loondienst en zonder bakkerij bevalt roept Peter ,,Geweldig!”, terwijl hij beide armen in de lucht steekt. ,,In plaats van 70 uur werk ik nu 38 uur per week en ik kan de zorgen achter mij laten. Jola werkt tegenwoordig in de bakkerij, respectievelijk winkel van een tankstation in Heiloo. Peter: ,,Eindelijk hebben we tijd om één dag per week op ons kleinkind Jip (4) te passen. Dat is echt genieten!”